När Greta Abeni skulle skriva på kontraktet för sin lägenhet på Östra Bergsgatan i Nyköping var hon glad över att ha fått någonstans att bo. Hon och hennes sambo hade haft svårt att hitta en lägenhet, och även om hon tyckte att hennes nya bostad inte var i toppskick, så gillade hon den.
Huset där hon skulle bo ägs av Cornelia och Christer Eriksson. Hyresvärdarna har tillsammans sex fastigheter som de hyr ut i Nyköping och en i Oxelösund.
Men när Greta Abeni träffade Cornelia Eriksson för att skriva kontrakt visade det sig att lägenheten skulle hyras ut i andra hand. Det var inget hon hade fått information om innan, men hon tänkte inte så mycket på det då.
– Jag hade aldrig skrivit på ett riktigt hyreskontrakt förut, så jag reagerade inte på det.
Först efteråt, när hon pratat med sin familj, började Greta Abeni tänka att det kanske inte var "världens bästa kontrakt".
En närmare koll visade att det var en nära anhörig till Cornelia Eriksson som stod som uthyrare på kontraktet.
SN har varit i kontakt med flera tidigare och nuvarande hyresgäster, och alla utom en uppger att de fått hyra i andra hand – med en släkting till fastighetsägaren som officiell lägenhetsinnehavare.
Två av dem berättar för SN att de fått höra av Cornelia Eriksson att anledningen till att hon hyrde ut i andra hand var för det skulle vara lättare att säga upp stökiga eller besvärliga hyresgäster.
– De sa att "vi har tidigare haft hyresgäster som inte skött sig, det är en säkerhet för oss att lättare kunna kasta ut någon", berättar en tidigare hyresgäst.
En annan av hyresgästerna bor fortfarande kvar. Hon är noga med att betona att hon trivs med sitt boende och inte har några klagomål att rikta mot Cornelia och Christer Eriksson. I dag har hon ett förstahandskontrakt, men när hon först flyttade in hos hyresvärden var det på ett kontrakt i andra hand.
– Cornelia berättade för mig att de haft en tidigare hyresgäst som misskött sig, och som hade haft förstahandskontrakt. Hon hade haft jätteproblem att vräka honom, säger hyresgästen.
Lottie Ånedal på Hyresgästföreningen i Region mitt berättar för tidningen att även hon fått höra om att Cornelia och Christer Eriksson har hyrt ut flera lägenheter i andra hand, med en och samma person på förstahandskontraktet.
Det är inte så andrahandsuthyrning är tänkt att fungera, framhåller Lottie Ånedal.
– Du hyr ju ut din lägenhet för att du ska göra något annat, kanske plugga någon annanstans, vara bortrest eller något sådant. Då kan du inte ha flera lägenheter som du hyr ut i andra hand, säger hon.
Cornelia Eriksson vill inte bekräfta att hennes släkting stått på flera förstahandskontrakt. Men hon ser inget konstigt i förfarandet att hyra ut flera lägenheter i andra hand, med en och samma person på förstahandskontrakten.
– Om man har lägenheter, så får man ge flera förstahandskontrakt till samma person, säger hon.
Har man använt andrahandskontrakt för att man lättare vill kunna säga upp folk, om det skulle behövas?
– Nej, svarar Cornelia Eriksson.
Christer Eriksson ser inte heller några problem med andrahandsuthyrning.
– Jag förstår inte frågan. Vad spelar det för roll om det är andrahand, tredjehand eller fjärdehand eller förstahand?
Han påpekar att hyresgästen ändå får besittningsrätt efter två år med andrahandskontrakt.
Men den besittningsrätten är svag. Det konstaterar Bengt Öhman, jurist vid Hyresgästföreningen i Stockholm. Besittningsrätten gäller nämligen bara gentemot förstahandshyresgästen, inte gentemot fastighetsägaren.
– Det är inte särskilt mycket värt, eftersom förstahandshyresgästen blir uppsagd så faller också andrahandshyresgästens rätt att nyttja bostaden, säger Bengt Öhman.
Enligt honom är det långtifrån unikt att hyresvärdar hyr ut lägenheter i andra hand via någon närstående.
– Det låter som ett typiskt bulvanupplägg, säger han när han får höra om fallet i Nyköping.
Anledningen kan vara just att hyresvärden lättare vill kunna säga upp hyresgäster, enligt Bengt Öhman. Hyresgästen hamnar också i en större beroendeställning, eftersom den lättare riskerar att bli av med sitt boende, påpekar han.
Utöver att besittningsrätten redan i grunden är svag vid andrahandskontrakt, har hyresgäster hos Cornelia och Christer Eriksson dessutom skrivit på ett ytterligare avtal om "avstående av besittningsrätten". Enligt det avtalet har hyresgästen inte rätt att bo kvar i lägenheten om förstahandshyresgästen vill flytta tillbaka. Detta ska enligt överenskommelsen gälla i fyra år.
Tidningen har tagit del av ett sådant avtal om att avstå besittningsrätten. Även de två hyresgäster som vänt sig till Hyresgästföreningen i Region mitt har haft sådana extra avtal, enligt Lottie Ånedal vid Hyresgästföreningen.
Cornelia och Christer Eriksson säger att de aldrig använt andrahandskontrakt för att säga upp någon hyresgäst.
Men enligt Lottie Ånedal vid Hyresgästföreningen finns det uppgifter om att hyresvärden använt andrahandskontraktet som argument mot en hyresgäst som klagat.
– Hyresgästen valde själv att säga upp sitt hyreskontrakt efter att ha varit oense med hyresvärden om hur förvaltningen borde skötas. Enligt hyresgästen så hade hyresvärden påpekat att hen inte hade något besittningsskydd och lätt kunde sägas upp om det inte passade, uppger Lottie Ånedal.
Cornelia Eriksson hävdar att hyresgästens uppgifter inte stämmer. I botten ska det finnas en konflikt om en hyreshöjning, som hyresgästen vägrade betala, enligt henne.
– Vi har aldrig bett denna hyresgäst att flytta, skriver Cornelia Eriksson i ett mejl till SN.
Efter att Hyresgästföreningen kontaktades av hyresgästerna har de vänt sig till Cornelia och Christer Eriksson med frågor om andrahandskontrakten. Efter det, i slutet av augusti, fick Hyresgästföreningen svar om att det inte längre fanns några andrahandskontrakt på den aktuella fastigheten.
För SN uppger hyresvärdarna att de inte längre har några andrahandskontrakt kvar.