Grips när de försöker lämna Sverige via Skavsta

Människosmugglingen har ökat kraftigt i Sverige, men enligt gränspolisen på Skavsta är trenden utresa snarare än inresa.

Nyköping2015-12-25 06:16

Hittills i år har 98 fall av misstänkt människosmuggling rapporterats till gränspolisen i Region syd, vilket är en ökning med 600 procent sedan året innan, visar siffror som SVT Nyheter Skåne tagit fram. 2014 rapporterades 14 fall. På Skavsta flygplats har åtta personer gripits misstänkta för människosmugglingsbrott hittills i år.

– Flödet in i Sverige sker framförallt i väst och syd, och vi ser ingen direkt ökning på Skavsta. Men vi ser andra trender, säger Emelie Lindvall, chef för gränspolisen Region Öst.

Enligt Emelie Lindvall är det fler som försöker resa med falska dokument från Sverige via Skavsta, än försöken att ta sig in i landet. Vid gränskontrollen för avgångar till Storbritannien är det vanligast med förfalskade dokument och missbruk av urkund, det vill säga när en person använder en annan persons handling.

– I år har vi tagit 58 förfalskade dokument och upptäckt 27 missbruk av urkund. Bakom ett sådant brott kan det finnas människosmuggling, och i något enstaka fall har vi kunnat följa upp och upptäcka det, säger Emelie Lindvall och fortsätter:

– Jag ser ingen ökning av vare sig människosmuggling eller asylsökande på Skavsta.

Inför 2016 ställs gränspolisen inför nya utmaningar i och med den ökande migrationsströmmen. Regeringen har fastslagit att gränspolisen ska prioritera behovet att ta reda på personer som vistas i Sverige utan att ha sökt asyl.

– Vi kommer att jobba mer med verkställigheter, med de personer som ska utvisas eller avvisas från Sverige, för att frigöra resurser på Migrationsverket, säger Emelie Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om