– Det här området en outnyttjad pärla, säger mark- och exploateringsingenjör David Lundevall och kulturmiljöstrateg Tobias Ossmark, båda på Nyköpings kommun.
De står vid bilinfarten till den snötäckta skolgården – som trots sitt läge i centrala Nyköping är en ganska steril och instängd yta. Få Nyköpingsbor rör sig i området och när högstadiet stängde försvann skolbarnen, även om gymnasiet använder en del av skollokalerna.
Med ganska små och enkla medel skulle området kunna få en helt annat karaktär och i större utsträckning präglas av liv och rörelse, menar Tobias Ossmark och David Lundevall.
– Det vore värdefullt för hela stadskärnan. Nyköpingsborna skulle få större tillgång till vår stolta kulturmiljö och vårt centrum skulle vara mer inbjudande för gäster, säger Tobias Ossmark.
I den nya idéskissen för kvarteret Polisen rivs den gråa garagebyggnad i betong som ligger på skolgården i anslutning till Stillehuset, det tidigare polishuset. Rivningen är en nyckel för utvecklingen av kvarteret. Det skapar utrymme för nya stråk och ett utökat parkutrymme.
I anslutning till skolgården vill man undersöka om det är möjligt att bygga en trädgårdspaviljong.
– För att göra området mer publikt tänker vi oss att en trädgårdspaviljong skulle kunna innehålla kafé eller restaurang. Men det skulle kunna fungera med andra publika verksamheter också.
I idéskissen öppnas flera stråk upp som på ett annat sätt förbinder området med den övriga stadskärnan. Ett exempel är att Skolgatan åter öppnas. En gång i tiden gick gatan tvärs över skolgården, som en förlängning av Folkungavägen. Nu återanläggs Skolgatan som en grusbelagd och alléomgärdad gång- och cykelväg.
Idéskissen har fått namnet Borgargård i Nyköping. Detta eftersom att kvarterets äldsta byggnad – Westerlingska gården – uppfördes i början av 1700-talet som en typisk borgargård (ett annat exempel är Hellmanska gården). Gårdsbildningens större ytor och sammankoppling med kvarteret anses ha ett centralt värde för områdets kulturarvsmiljö.
Tobias Ossmark och David Lundevall betonar att den process som möjligen leder fram till att området utvecklas är i ett tidigt skede. Just nu ligger idéskissen på samråd hos Länsstyrelsen.
– Man kan säga att vi just nu undersöker om detta över huvud taget skulle vara möjligt. Först i ett senare skede konkretiseras eventuella planer.