Grönt ljus för avverkning kring Gälkhyttedammen

Sveaskog har fått godkänt att avverka skog vid Gälkhyttan, utanför Enstaberga ''Man förstör både skog och natur för ekonomiska intressen'', menar Per Spjut som bor vid området.

Sveaskogs markeringar där det ska avverkas.

Sveaskogs markeringar där det ska avverkas.

Foto: Jesper Nils Simon Johansson

Nyköping2019-07-06 13:24

Gälkhyttedammen ingår delvis i Stora Bötets Natura 2000-område, vilket menas att en del av dess mark och skog ses värdefull för den biologiska mångfalden.

– Skogsstyrelsen har gjort en bedömning att det inte kommer påverka miljön omkring området, menar Markus Forsberg, naturvårdshandläggare hos länsstyrelsen.

Lars Grönstedt, som bor i området där Sveaskog ska avverka skog, menar att det finns problem där de väljer att avverka träd.

– Det kan uppstå komplikationer om det skulle bli rejält med vindar, då skogen fungerar som ett vindskydd. Utan den finns det en risk att träden intill tomten kan falla, menar Lars Grönstedt.

Det område som Sveaskog vill avverka är totalt 9,3 hektar. Tidigare avverkningar som gjorts i anknytning till området har också rört upp känslor hos de boende i Gälkhyttan.

– Om man bryr sig om Sörmlandsleden är det inget kul, den går inte att hitta bitvis efter deras tidigare avverkningar, menar Lars Grönstedt.

Maskinernas framkomst i skogen vid Gälkhyttan är något som Lars också upplever vara ett problem.

– Det blir svårt för dem att avverka skog på ett förnuftigt sätt utan att störa Allemansrätten, konstaterar Lars och syftar på de döda träd som blivit bostäder för djur och växter.

Sveaskog har vid tidigare tillfälle haft planer på att avverka skog kring Gälkhyttan. Men då menar Lars att man gjorde en överenskommelse och köpte den marken - för att rädda naturen.

– Vi försökte även denna gång, men då var det andra toner, berättar Lars som menar att det inte handlar om en prisfråga utan en principfråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om