Grundskolorna väljer Google mitt i skandalen

Mitt i stormen kring Edward Snowden och övervakningsskandalen i USA, väljer Nyköpings kommun att byta till Google för e-post och annan information i grundskolornas datorer.

NYKÖPING2013-07-01 07:27

I början av juni avslöjades att amerikanska underrättelsetjänsten NSA har begärt ut information från nio stora IT-företag, däribland Apple, Google och Microsoft. Detta enligt uppgifter som den förre NSA-anställde teknikern Edward Snowden läckte till brittiska tidningen The Guardian.

– Det slog ner som en bomb att de fick göra så, säger biträdande IT-chefen Mats Karebring på Nyköpings kommun.

I Nyköping kan övervakning av amerikanska företag kännas väldigt avlägset men till hösten ska alla grundskolor börja använda Google i undervisningen och kommunikationen med eleverna. Mats Karebring är biträdande IT-chef på kommunen. Han förvånades inte av nyheten att internet är övervakat.

– E-post är ju som att skicka iväg ett vykort med posten. Det är samma sak med internet, är du väl ute där så är du och det gäller tänka på vad du lägger ut om dig själv, säger Mats Karebring.

När terminen börjar i höst kommer varje elev i grundskolan att få ett eget konto på Google där de själva kan gå in och ta del av scheman, skoluppgifter och spara dokument. Förra veckan träffade Mats Karebring en konsult från Google för att diskutera hur de ska genomföra bytet av system och att undvika att känsliga uppgifter sparas hos Google.

– Vi resonerar så att vi fortfarande är väldigt restriktiva med vad vi lägger ut för information. Vi vill inte att e-post till enskilda elever och dokument från utvecklingssamtal hamnar där, säger Mats Karebring.

Mats Karebring vill vara tydlig med att Google framförallt är till för arbetsmaterial och ett virtuellt klassrum. Och tidigare i år har IT-pedagoger varit ute och pratat i grundskolorna om etikett på nätet och vad eleverna bör tänka på när de ska skriva något eller lägga upp en bild på ett socialt nätverk som Facebook eller Instagram.

– När du vill dölja din information från andra än den avsedda mottagaren är kryptering i princip det enda skydd som står till buds, och som fungerar, säger Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på stiftelsen .SE i ett pressmeddelande.

Anne-Marie Eklund-Löwinder förklarar att även om man inte redan använder kryptering för att skydda sin e-post, så gör man det när man betalar med kreditkort, använder internetbank eller sin mobiltelefon. Stiftelsen .SE är en oberoende organisation som jobbar för en positiv utveckling av internet, enligt deras hemsida.

Gymnasieskolorna och Campus Nyköping använder redan Google i sin undervisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om