HĂ„rd trĂ€ning gav resultat – OS-guld till Nyköping

Nyköpingskillen Harald Linder, 23, gör kometkarriÀr pÄ stjÀrnkrogar och har nyss kammat hem ett OS-guld med juniorkocklandslaget.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Nyköping strand utbildningscentrum skolade Harald Linder, som efter fem Är ÄtervÀnder för ett kort gÀstspel. Tidigare mentorn Mikaela Sundquist hÀlsar honom vÀlkommen tillbaka.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Nyköping strand utbildningscentrum skolade Harald Linder, som efter fem Är ÄtervÀnder för ett kort gÀstspel. Tidigare mentorn Mikaela Sundquist hÀlsar honom vÀlkommen tillbaka.

Foto: Maija Oxelhag

Nyköping2024-03-09 06:23

Det har gÄtt fem Är sedan Harald Linder, nu 23, tog studenten frÄn restaurang- och livsmedelsprogrammet pÄ Nyköping strand utbildningscentrum. Idag Àr han nybliven OS guldmedaljör vid Culinary olympics i Stuttgart.

Efter ett minst sagt hektiskt Är, Àr Harald Linder tillbaka i Nyköping för första gÄngen pÄ lÀnge. SN fÄr en pratstund med honom och han bjuder ocksÄ SN:s lÀsare pÄ ett mattips för fest och vardag.

Stek rÄrakan i olja och smör. "LÄt det ta lite tid sÄ den sÀtter sig", tipsar kocken Harald Linder.
Stek rÄrakan i olja och smör. "LÄt det ta lite tid sÄ den sÀtter sig", tipsar kocken Harald Linder.

Harald Linder sökte till juniorkocklandslaget redan under gymnasiet. DĂ„ var han dock för ung, men det ledde till ett cateringjobb sommaren efter och senare till hans första jobb i krögaren Tommy MyllymĂ€kis nyöppnade restaurang Aira, i Stockholm. 

– Det ena leder alltid till det andra, sĂ€ger Harald Linder. 

Efter Aira jobbade han pÄ Michelinrestaurangen Agrikultur i Stockholm. Hans förebilder Àr Tommy MyllymÀki och hans nuvarande chef Louis Cespedes pÄ lyxrestaurangen Persona, som han tycker har lyckats och Àr omtyckta av mÄnga.

Men vi tar det frĂ„n början. 

Harald Linder vĂ€xte upp med mamma, pappa, storebror och lillasyster i RĂ„by utanför Nyköping. Det odlades och dĂ€r hemma lagades maten frĂ„n grunden. Han var tidigt med i köket – och gillade bakning.

Harald Linder pÄ tillfÀlligt besök pÄ restaurang- och livsmedelsprogrammet i Nyköping, som gav honom ingredienserna och receptet för att lyckas i restaurangbranschen.
Harald Linder pÄ tillfÀlligt besök pÄ restaurang- och livsmedelsprogrammet i Nyköping, som gav honom ingredienserna och receptet för att lyckas i restaurangbranschen.

– Det roligaste var att "baka vad jag vill", berĂ€ttar han.

Han hittade pĂ„ recept, testade temperaturer och skrev ner vad som hĂ€nde. 

– Ibland blev det okej och ibland blev det katastrof. 

Han fick laga mat till familjen ibland och skrattar lite vid minnet av sina första trerĂ€ttersmiddagar – och konstaterar att de kanske inte var sĂ„ proffsiga, men att det var superroligt att göra det.

– Och sĂ„ följde jag "Sveriges mĂ€sterkock" som var spĂ€nnande, sĂ€ger han. 

Restaurang- och livsmedelsprogrammet blev ett naturligt gymnasieval. Även om förĂ€ldrarna, som bĂ„da Ă€r lĂ€kare, föreslog att han skulle lĂ€sa naturvetenskap, sĂ„ har de stöttat hans yrkesval. 

Han stÄr Ätskilliga timmar i köket. "Det man trÀnar mycket pÄ, blir man bÀttre pÄ, sÀger Harald Linder.
Han stÄr Ätskilliga timmar i köket. "Det man trÀnar mycket pÄ, blir man bÀttre pÄ, sÀger Harald Linder.

I skolan kĂ€nde Harald Linder att han klarade av saker och blev uppskattad. 

– Det var okej att fĂ„ göra kul saker om man visade att man ville. Jag fick till exempel tenta av hela matten och sen stĂ„ i köket och göra roliga grejer i stĂ€llet för att ha matteprov. Sen fick jag Ă„ka till Belgien och Frankrike pĂ„ praktik, otroligt kul och lĂ€rorikt, sĂ€ger han. 

Han har alltid haft nĂ„got pĂ„ gĂ„ng. Den kreativa Ă„dran odlades med gitarr, sĂ„nglektioner och musikproduktion pĂ„ musikskolan. Det fysiska fick utlopp i fotboll i Hargs BK och badminton i Gumshallen i Nyköping. 

– Jag mĂ„ste fortfarande trĂ€na för att orka med restaurangyrket, sĂ€ger han.

TÀvlingsfokus. Harald Linders specialitet Àr varmrÀtter. "Framför allt har kött varit lite av min grej", sÀger han.
TÀvlingsfokus. Harald Linders specialitet Àr varmrÀtter. "Framför allt har kött varit lite av min grej", sÀger han.

Till vardags Àr han souschef, alltsÄ strax under köksmÀstaren i rang, pÄ hyllade Persona i Stockholm.

– Vi satsar pĂ„ MichelinstjĂ€rna i vĂ„r, förhoppningsvis gĂ„r det hela vĂ€gen. För att fĂ„ stjĂ€rnan mĂ„ste man göra ett exceptionellt jobb inom "fine dining".

Han sjuder av entusiasm nÀr han berÀttar:

– NĂ€r jag valde restauranglinjen ville jag verkligen lyckas och ta det hela vĂ€gen, annars kunde det vara.

Han gillar tĂ€vlingsmomentet och har inget emot att lĂ€gga tid pĂ„ all trĂ€ning som krĂ€vs för att bli riktigt bra. 

Renkött ingÄr i en av rÀtterna som Svenska juniorkocklandslaget vann OS-guld med vid Culinary olympics i Stuttgart i februari 2024.
Renkött ingÄr i en av rÀtterna som Svenska juniorkocklandslaget vann OS-guld med vid Culinary olympics i Stuttgart i februari 2024.

KöttrÀtter har blivit lite av en favorit. Inför OS fick begreppet "nÀra rÄvara" en ny dimension, dÄ han var med vid en renslakt i Vilhelmina, tillsammans med de samer vars renkött juniorkocklandslaget tÀvlade med.

– Det var en mycket speciell upplevelse som jag kommer jag att bĂ€ra med mig under resten av livet.

Nu blickar han framÄt, med gott om idéer.

– Jag vill jobba utomlands, öppna egen restaurang och delta i fler tĂ€vlingar – det vore kul, sĂ€ger Harald Linder.

RĂ„raka – en bortglömd och prisvĂ€rd klassiker. Fungerar till bĂ„de fest och vardag, beroende pĂ„ vilka tillbehör du vĂ€ljer. Tips frĂ„n kocken Harald Linder.
RĂ„raka – en bortglömd och prisvĂ€rd klassiker. Fungerar till bĂ„de fest och vardag, beroende pĂ„ vilka tillbehör du vĂ€ljer. Tips frĂ„n kocken Harald Linder.
Haralds recept pÄ rÄraka

Ingredienser: Fast potatis, olja och smör till stekning. Valfria tillbehör till den fÀrdiga rÄrakan.

– Skölj och riv potatisen, lĂ€gg den i en sil, hĂ€ll salt över den, vĂ€nta nĂ„gon minut och tryck sedan pĂ„ rivet för att vattna ur potatisen – det ger bĂ€ttre stekyta.

– VĂ€rm stekpannan till medelvĂ€rme. HĂ€ll i en neutral olja och lĂ€gg i riven potatis. Stek den ena sidan tills kanterna börjar fĂ„ fĂ€rg och blir lite krispiga. VĂ€nd rĂ„rakan och tillsĂ€tt smör i pannan. Stek fĂ€rdigt tills rĂ„rakan doftar gott och har fĂ„tt fin fĂ€rg. 

– Ta upp rĂ„rakan, lĂ€gg pĂ„ ett papper och lĂ„t överflödigt fett rinna av. Det gör rĂ„rakan krispigare.

– Garnera med valda tillbehör och njut!

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!