Det har gÄtt fem Är sedan Harald Linder, nu 23, tog studenten frÄn restaurang- och livsmedelsprogrammet pÄ Nyköping strand utbildningscentrum. Idag Àr han nybliven OS guldmedaljör vid Culinary olympics i Stuttgart.
Efter ett minst sagt hektiskt Är, Àr Harald Linder tillbaka i Nyköping för första gÄngen pÄ lÀnge. SN fÄr en pratstund med honom och han bjuder ocksÄ SN:s lÀsare pÄ ett mattips för fest och vardag.
Harald Linder sökte till juniorkocklandslaget redan under gymnasiet. DÄ var han dock för ung, men det ledde till ett cateringjobb sommaren efter och senare till hans första jobb i krögaren Tommy MyllymÀkis nyöppnade restaurang Aira, i Stockholm.
â Det ena leder alltid till det andra, sĂ€ger Harald Linder.
Efter Aira jobbade han pÄ Michelinrestaurangen Agrikultur i Stockholm. Hans förebilder Àr Tommy MyllymÀki och hans nuvarande chef Louis Cespedes pÄ lyxrestaurangen Persona, som han tycker har lyckats och Àr omtyckta av mÄnga.
Men vi tar det frÄn början.
Harald Linder vĂ€xte upp med mamma, pappa, storebror och lillasyster i RĂ„by utanför Nyköping. Det odlades och dĂ€r hemma lagades maten frĂ„n grunden. Han var tidigt med i köket â och gillade bakning.
â Det roligaste var att "baka vad jag vill", berĂ€ttar han.
Han hittade pÄ recept, testade temperaturer och skrev ner vad som hÀnde.
â Ibland blev det okej och ibland blev det katastrof.
Han fick laga mat till familjen ibland och skrattar lite vid minnet av sina första trerĂ€ttersmiddagar â och konstaterar att de kanske inte var sĂ„ proffsiga, men att det var superroligt att göra det.
â Och sĂ„ följde jag "Sveriges mĂ€sterkock" som var spĂ€nnande, sĂ€ger han.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet blev ett naturligt gymnasieval. Ăven om förĂ€ldrarna, som bĂ„da Ă€r lĂ€kare, föreslog att han skulle lĂ€sa naturvetenskap, sĂ„ har de stöttat hans yrkesval.
I skolan kÀnde Harald Linder att han klarade av saker och blev uppskattad.
â Det var okej att fĂ„ göra kul saker om man visade att man ville. Jag fick till exempel tenta av hela matten och sen stĂ„ i köket och göra roliga grejer i stĂ€llet för att ha matteprov. Sen fick jag Ă„ka till Belgien och Frankrike pĂ„ praktik, otroligt kul och lĂ€rorikt, sĂ€ger han.
Han har alltid haft nÄgot pÄ gÄng. Den kreativa Ädran odlades med gitarr, sÄnglektioner och musikproduktion pÄ musikskolan. Det fysiska fick utlopp i fotboll i Hargs BK och badminton i Gumshallen i Nyköping.
â Jag mĂ„ste fortfarande trĂ€na för att orka med restaurangyrket, sĂ€ger han.
Till vardags Àr han souschef, alltsÄ strax under köksmÀstaren i rang, pÄ hyllade Persona i Stockholm.
â Vi satsar pĂ„ MichelinstjĂ€rna i vĂ„r, förhoppningsvis gĂ„r det hela vĂ€gen. För att fĂ„ stjĂ€rnan mĂ„ste man göra ett exceptionellt jobb inom "fine dining".
Han sjuder av entusiasm nÀr han berÀttar:
â NĂ€r jag valde restauranglinjen ville jag verkligen lyckas och ta det hela vĂ€gen, annars kunde det vara.
Han gillar tÀvlingsmomentet och har inget emot att lÀgga tid pÄ all trÀning som krÀvs för att bli riktigt bra.
KöttrÀtter har blivit lite av en favorit. Inför OS fick begreppet "nÀra rÄvara" en ny dimension, dÄ han var med vid en renslakt i Vilhelmina, tillsammans med de samer vars renkött juniorkocklandslaget tÀvlade med.
â Det var en mycket speciell upplevelse som jag kommer jag att bĂ€ra med mig under resten av livet.
Nu blickar han framÄt, med gott om idéer.
â Jag vill jobba utomlands, öppna egen restaurang och delta i fler tĂ€vlingar â det vore kul, sĂ€ger Harald Linder.