Flera hundra personer deltog i det gummibåtslopp som hölls i Nyköpingsån i lördags. Sol, glada miner och ljumma vindar bäddade för en härlig upplevelse på vattnet. Men dagen efter kom baksmällan i form av en nedgrisad å där folk hade eldat i naturreservatet, lämnat trasiga flytetyg, handdukar, skor, burkar, paddlar, kartonger och allehanda attiraljer.
Värst såg det ut vid Harg och Perioden, där många gav upp efter att ha paddlat på i motvind i stillastående vatten under många timmar.
"Att inte polis stoppade denna idioti. VEM ska betala för räddningstjänsten? Det får vi skattebetalare göra. VEM får betala för uppstädningen efter dessa ligister? Det får vi skattebetalare göra. Polis och kommun borde skämmas som tillät denna idioti", skriver en läsare på sn.se.
Kommentaren får mothugg av en som tycker att man bör se till fördelarna mer: "Tänk positivt, det här racet måste vara skitskoj eftersom så många vill åka. Funderar på att ta med hela familjen nästa år i varsin gummibåt. Trevlig sommar alla buttergökar". Inlägget får tummen upp av över 50 personer.
Men att någon måste städa upp efter dem som lämnar skräpet, det står helt klart.
- De kan ju iallafall ta med sig båten. Harg såg ut som en soptipp, säger Kimo Nieminen, som tillsammans med några kollegor har ansvar för att åpromenaden röjs upp.
De skär hål i de fortfarande luftfyllda båtarna för att få med sig dem, men måste ändå åka och tömma den lilla lastbilen flera gånger under dagen. En stor farkost byggd av trä, frigolit, nålfiltsmattor och spännband vet de inte riktigt hur de ska hantera. Den måste brytas i bitar först, då räcker inte knivar och skyddshandskar, som är den enda utrustning de har med sig.
- Jag tycker att det är kul att plocka skräp, men det här är en hel del, säger Annica Stenius utan att överdriva.
Som SN tidigare har berättat är det inte möjligt att ställa någon till svars för cruisingen och dess följder, eftersom det inte finns någon arrangör bakom. Räddningstjänst och polis har uppmanat deltagarna att ta det lugnt med alkoholen med tanke på säkerheten och kommunen jobbar för att minska nedskräpningen.
Vid start och förväntad målgång stod containrar uppställda för att ta emot skräp, men problemet var att många i år bröt loppet långt före hamnen.
I tisdagens SN: Läs om forspaddlaren som försökte hjälpa till med att hålla ån ren.