Gunnel, 74, en av allt fler ”jobbonärer”: Ger guldkant

Gunnel Jerrebrant gick i pension för tio år sedan, men började nästan direkt att jobba extra på ett arkitektföretag genom Veteranpoolen. Kontorschefen Nini Foyn ser många fördelar med att ha Gunnel på kontoret: "Det är verkligen en trevlig dimension."

Gunnel Jerrebrant gick i pension för tio år sedan, men började nästan direkt att jobba extra genom Veteranpoolen på arkitektföretaget Carlstedt arkitekter. Kontorschefen Nini Foyn tycker det är fint att ha Gunnel på kontoret: "Det är verkligen en trevlig dimension", säger hon.

Gunnel Jerrebrant gick i pension för tio år sedan, men började nästan direkt att jobba extra genom Veteranpoolen på arkitektföretaget Carlstedt arkitekter. Kontorschefen Nini Foyn tycker det är fint att ha Gunnel på kontoret: "Det är verkligen en trevlig dimension", säger hon.

Foto: Sarah Olsson

Nyköping2023-10-14 20:43

Det är morgon på kontoret vid Repslagaregatan en regnig förmiddag i oktober. Gunnel Jerrebrant håller just på att plocka i ordning efter fikat. Runt om på kontoret sitter koncentrerade arkitekter vid stora skärmar. Hon tar en tur ned med soporna – snart är det dags att gå och beställa matvaror och kontorsmaterial.

I snart sex år har 74-åriga Gunnel arbetat extra på arkitektkontoret i Nyköping. Trots att hon gick i pension för tio år sedan har hon inga planer på att sluta. Jobbet, som hon delar med en annan senior, har blivit ett viktigt inslag i pensionärslivet.

undefined
Gunnel Jerrebrant i full färd med att gå igenom kalendern. "Jag tror att många gör det här för det sociala, att ha någonting att göra om dagarna istället för att sitta hemma och titta på teve", säger hon.

– Dels så kommer jag inte härifrån stan och det här ger mig sociala kontakter. Sen ger det också en liten guldkant på tillvaron i och med den extra inkomsten som man kan göra något kul för.

Tänkte du när du jobbade att du skulle jobba efter pensionen?

– Nej, inte alls. Men helt plötsligt insåg man att man hade så mycket fritid. Jag tror att många gör det här för det sociala, att ha någonting att göra om dagarna istället för att sitta hemma och titta på teve.

undefined
Gunnel Jerrebrant tillsammans med kontorschefen Nini Foyn.

Nini Foyd är kontorschef på Carlstedt arkitekter och säger att det är en "win-win" för företaget att anställa pensionärer som kontorshjälp.

– Vi behöver någon som sköter den här typen av arbetsuppgifter, men det är inte tillräckligt för en heltidstjänst, och inga yngre är intresserade av att bara jobba ett par timmar om dagen, då passar det här väldigt bra. Sedan är det ett fint koncept och tillför en trevlig dimension till kontoret, säger hon.

Gunnel Jerrebrant är anställd genom Veteranpoolen – ett bemanningsföretag som hyr ut pensionärer för hushållsnära tjänster, hantverkstjänster, trädgårdsarbete och administration, till företag och privatpersoner.

undefined
Karin Lindvall, Veteranpoolen Nyköping.

Karin Lindvall är bemanningsansvarig på Veteranpoolen i Nyköping. Hon berättar att de i dagsläget har ungefär 150 pensionärer inskrivna och att cirka hundra av dessa är aktiva. Men efterfrågan ökar – fler behövs.

– Det är också många som slutar varje år – antingen går de i pension på riktigt eller så har det andra orsaker som att man blir sjuk eller flyttar utomlands eller närmare barnbarn, förklarar hon.

Att anlita någon från Veteranpoolen är inte billigare, priserna ligger på samma nivå som övriga på marknaden. Anledningarna till att välja en pensionär är istället andra, säger Karin Lindvall.

– Dels är det en ansvarsfull, pålitlig och erfaren person man får. Sen är det framförallt en flexibel lösning, någon som kan jobba färre timmar och också många gånger komma fort.

undefined
Loretta Platts vid Stockholms universitet forskar om lönearbete efter pensionering i Sverige, USA och Japan, med fokus på dess betydelse för hälsa och inkomst.

Loretta Platts är forskare på psykologiska institutionen på Stockholms universitet och forskar just nu om lönearbete efter pensionering i Sverige, USA och Japan – tre länder där man tenderar att pensionera sig sent. Anledningen till att det blivit vanligare att arbeta efter pensionen är flera, men två faktorer är att äldre blir friskare och att medieuppmärksamhet och bemanningsföretag för pensionärer gjort möjligheten mer känd.

– Det viktigaste för de här personerna är att man vill ha det bra här och nu. Det handlar inte om att spara till något om fem år, utan om att ha mer socialt och pengar just nu, säger Loretta Platts.

Den ekonomiska faktorn är inte helt obetydlig. För kvinnor är dessutom det ekonomiska incitamentet än viktigare, eftersom kvinnor i genomsnitt har 30 procent lägre pension än män. Trots det är det fler män som arbetar efter pension.

– En del av förklaringen kan vara att kvinnor ofta har sämre hälsa och att de arbeten som finns för pensionärer ofta är manligt kodade, säger Loretta Platts.

undefined
Gunnel Jerrebrant har en rad arbetsuppgifter på kontoret: beställa frukost och kontorsmaterial, plocka undan, vattna blommor och gå ut med sopor bland annat. "Så länge jag orkar och tycker det är kul så fortsätter jag. Och så länge de har behov av mig förstås", säger hon.

Att som Gunnel Jerrebrant arbeta på kontor är inte det vanligaste bland arbetande pensionärer. 

Stor efterfrågan är det för hushållsnära tjänster som städning, trädgårdsarbete och hantverksarbeten, berättar Karin Lindvall på Veteranpoolen. Hon uppskattar att det är ungefär hälften män och kvinnor som är anställda hos dem, men visst skiljer det sig vad gäller vilka arbetsuppgifter män och kvinnor utför.

– Ja, det är mer traditionellt i den äldre generationen, vi har till exempel inga hantverkskvinnor.

Jobbar ni på något sätt för att förändra detta?

– Vi gör inget sådant systematiskt arbete, utan vi tittar på människan och den person som är bäst lämpad för arbetsuppgiften. Då faller det sig oftast så att det är fler kvinnor som städar och fler karlar som gör hantverk.

Idag arbetar fler än 400 000 svenskar över 65 år.

Fler pensionärer arbetar

Allt fler pensionärer i Sverige är så kallade ”jobbonärer”, vilket innebär att man kombinerar jobb och pension. Idag arbetar fler än 400 000 personer över 65 år, ofta i kombination med pensionsuttag.

Det är fler män än kvinnor som arbetar efter pension. Vid 70 års ålder förvärvsarbetar drygt 13 procent av kvinnorna och 25 procent av männen.

Den genomsnittliga totala pensionen för kvinnor är i genomsnitt 30 procent lägre än mäns.

Källor: Jönköpings universitet, SCB, Pensionsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!