Färre behöriga – men elevernas meritvärde ökar

Andelen elever med gymnasiebehörighet har minskat på Nyköpings högstadium – men övriga betygskurvor pekar uppåt, visar färsk statistik från Skolverket.

Meritvärdet hos eleverna i årskurs nio på Nyköpings högstadium har ökat, men andelen gymnasiebehöriga har minskat.

Meritvärdet hos eleverna i årskurs nio på Nyköpings högstadium har ökat, men andelen gymnasiebehöriga har minskat.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-09-26 19:03

För några år sedan drabbades Nyköpings högstadium av ett betygsras, då andelen elever med godkänt i alla ämnen sjönk från 63,4 till 45,4 procent. Samtidigt gick det genomsnittliga meritvärdet från 208,3 till 177,8. Sedan dess har betygskurvorna pekat uppåt.

– Det är givetvis mycket glädjande när vi ser att våra elevers resultat ökar, säger Peter Sund som jobbar som kvalitetsutvecklare för grundskolorna i Nyköping.

Det genomsnittliga meritvärdet hos elever i årskurs nio ligger nu på 197,8, vilket är en höjning från 192,1 föregående år. 

Andelen elever med godkänt betyg i alla ämnen har ökat från 52,3 till 57,1 procent. Det visar den nya statistiken från Skolverket för läsåret 2023 till 2024.

Men behörigheten till yrkesprogrammen på gymnasiet har minskat, från 77,8 till 71,8 procent. Det ser Peter Sund allvarligt på och menar att det utgör ett hinder för ungdomar att komma vidare i utbildningen:

– För de allra flesta går det jättebra i slutändan ändå, det är bara att man behöver ta vissa omvägar innan man kanske kommer på rätt köl.

undefined
Peter Sund, kvalitetsutvecklare inom grundskolan i Nyköpings kommun.

För att fler elever ska bli behöriga till gymnasiet fokuserar Nyköpings högstadium på att utveckla elevers språkförmåga i svenska, öka närvaron på skolan bland elever och få fler elever att bli godkända i matematik.

– Tittar man på gruppen som inte blir behörig så är matematik det ämne som sticker ut mest, säger Peter Sund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!