Gymnasieskolorna beredda på att öppna för elever

Efter tre månaders distansundervisning och ett långt sommarlov förbereder sig nu gymnasieskolorna för att ta emot elever igen. "Vi har ställt in oss på att öppna med undervisning som vanligt," säger Per Skogqvist, biträdande rektor på Nyköpings Enskilda gymnasium.

Nyköpings gymnasium öppnar för elever igen. Det blir markeringar på golven och affischer på väggarna för att påminna alla att hålla avstånd.

Nyköpings gymnasium öppnar för elever igen. Det blir markeringar på golven och affischer på väggarna för att påminna alla att hålla avstånd.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2020-08-03 06:30

Det är bara drygt två veckor kvar tills det ringer in till ett nytt läsår. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de som har möjlighet att arbeta hemifrån fortsätter så även under hösten. Men inga nya förhållningsorder har utfärdats för gymnasieskolorna. Hittills tyder allt på att skolorna kommer igång som vanligt.

– Vi har naturligtvis en plan. Vi har 18 klasser och skulle kunna ta ett gäng på förmiddagar och det andra på eftermiddagar. Vi har tre våningar på skolan och kan fördela eleverna på ett bra sätt. Så om det blir restriktioner kan vi lösa det. Det är dock inget vi tagit ställning till än, säger Skogqvist.

Han månar särskilt om förstaårseleverna som behöver lära känna varandra, lärarna och skolan. Han säger att de nya tvåorna kanske inte heller hann rota sig helt eftersom de tappade de tre sista månaderna på terminen.

– Ur ett hälsoperspektiv är det viktigt med sociala kontakter för ungdomarna. 

Skogqvist tycker att våren gick över förväntan. Det var förhållandevis få ungdomar som blev påverkade av den speciella situationen.

– De skötte skolan och närvaron bra. Studieresultaten blev ungefär som vanligt även om det blir en annan kontakt när eleven är på plats. För egen del tycker jag att undervisningen har fungerat väldigt bra. 

Även Nyköpings gymnasium laddar för att släppa in eleverna om drygt två veckor. Cirka 1100 elever ska in på Gripenskolan, 350 på Nicolaiskolan och ungefär lika många på Skavsta. 

– Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar vår verksamhet så gott vi kan, säger rektor Peter Ekedahl.

Det betyder att skolan kommer att försöka undvika större samlingar av elever och ber ungdomarna vara utomhus på rasterna. 

– Vi har markeringar på golvet och affischer med uppmaningar att hålla avstånd och vi kommer städa oftare än vi gjort tidigare.

Skolledningen vädjar till eleverna att gå eller cykla till skolan för att undvika trängsel på bussarna.

Peter Ekedahl säger att de tre månaderna med distansundervisning har inneburit en ökad elevnärvaro. Fler elever har lämnat skolan med fullständig gymnasieexamen. Samtidigt har lärarna delat ut procentuellt fler underkända betyg (F) jämfört med året innan. Det går att få godkänd examen även med något F i slutbetyget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!