Gymnasium bröt mot förbud – har ändrat sig

Nyköpings gymnasium avvisade ungdomar från att fullfölja sin gymnasieutbildning, trots att det är förbjudet enligt skollagen. Nu har skolan ändrat sig.

Nyköpings gymnasium fattade ett felaktigt beslut gällande elevers rätt till att fullfölja sin utbildning.

Nyköpings gymnasium fattade ett felaktigt beslut gällande elevers rätt till att fullfölja sin utbildning.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2019-09-01 07:21

Det var den 15 augusti som Catharina Rehnström, ordförande i föreningen Livboj18, skickade in en anmälan till Skolinspektionen. Föreningen har som syfte att stödja ensamkommande ungdomar med boende och skolgång i Nyköpings kommun. Anmälan gällde att elever på Nyköpings gymnasium som var på väg att fylla 20 år hade blivit avvisade att få fullfölja sin språkintroduktionsutbildning med anledning av deras ålder.

Enligt skollagen har en elev som redan har påbörjat ett introduktionsprogram rätt att fullfölja sin utbildning. Det finns därmed ingen möjlighet för kommunen att fatta ett annat beslut utifrån elevens ålder.

– Det finns ingenting i skollagen som möjliggör att bestämma att utbildningen ska avslutas vid en viss ålder. Om kommunen däremot har satt utbildningens längd till två år och det råkar sammanfalla med att man fyller 20 år när dessa två år är avslutade har kommunen inte gjort något felaktigt, säger Emelie Högberg, undervisningsråd på Skolverket.

Efter att Catharina Rehnström skickat in sin anmälan till Skolinspektionen skickades även en kopia till kommunen. Därefter valde rektorn på Nyköpings gymnasium, Peter Ekedahl, att ändra beslutet eftersom det visade sig vara felaktigt.

Har ni inte koll på vad lagen säger från första början?

– Jo, det har vi. Men jag fattade ett felaktigt beslut som jag har gått in och ändrat, säger Peter Ekedahl.

Vad har ni gjort för att det inte ska hända igen?

– Jag vet inte vad du är ute efter, men beslutet är ändrat.

Catharina Rehnström är glad för att beslutet är ändrat, men säger samtidigt att det är olyckligt när det drabbar ungdomar som redan har varit oroliga.

– De har redan varit i en utsatt situation och ska inte behöva känna oro igen. Men det var bra att de rättade till det direkt, säger hon.

Skolinspektionen har beslutat att Nyköpings kommun ska starta en egen utredning av det inträffade och vidta eventuella åtgärder. I sitt beslut skriver myndigheten att "den utredning som görs med anledning av klagomålet och de eventuella åtgärder som vidtas ska senast den 23 september 2019 redovisas för Skolinspektionen".

I beslutet går det också att läsa att myndigheten förutsätter att utredningen genomförs på huvudmannanivå.

– I september kommer vi att ta ställning till huruvida det är värt att göra en större utredning hos oss kring detta, säger Carl Hultsberg, jurist på Skolinspektionen.

Så säger skollagen

Rätten att fullfölja sin utbildning och rätten att påbörja en gymnasieutbildning är två olika paragrafer i skollagen och ska inte förväxlas. Gymnasieutredningen konstaterar att huvudmän och andra aktörer i vissa fall blandar samman bestämmelserna. Det oklart huruvida det har skett i ovanstående fall.

Kapitel 17, 15 §, Rätten att fullfölja utbildningen

En elev som har påbörjat ett introduktionsprogram har rätt att fullfölja utbildningen hos huvudmannen enligt den utbildningsplan som gällde när utbildningen inleddes och den individuella studieplanen, eller på ett annat introduktionsprogram enligt huvudmannens utbildningsplan och en ny individuell studieplan.

Kapitel 17, 5 §, Rätten att påbörja en gymnasieutbildning

Gymnasieskolan ska vara öppen endast för ungdomar som avslutat sin grundskoleutbildning eller motsvarande utbildning och som påbörjar sin gymnasieutbildning under tiden till och med det första kalenderhalvåret det år de fyller 20 år eller, i fall som avses i 36 §, 21 år. I 17 a kap. 4 § finns särskilda bestämmelser om målgruppen för den vidareutbildning som ges i form av ett fjärde tekniskt år.

Källa: Regeringen.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om