– Det är många som undrar om hägrarna dött till följd av råttsaneringen. Därför tycker vi att det är bra att få dem undersökta, vi har tagit beslutet tillsammans med saneringsfirman, säger Helena Göransson, driftchef vid kommunens parkavdelning.
Hägerdöden har väckt stort engagemang i sociala medier. En hittades död vid Åkroken och en i vattnet vid hotell kompaniet. Hägrarna har nu fiskats upp och kommer att skickas iväg till SVA i hopp om ett svar på dödsorsaken.
– Tyvärr klarar inte SVA att göra en kemisk analys just nu men de kollar bland annat fåglarnas hull och allmäntillstånd. Om de ätit råttgift bör det synas en ökad blödning, säger Helena Göransson.
Hon har varit i kontakt med SVA som inte tror att hägrarna strukit med på grund av råttgift.
– Det har hittats döda hägrar på fler ställen och de tror att det handlar om naturliga dödsorsaker. Det har varit en lång köldperiod.
Helena Göransson säger att det också observerats döda hägrar vid Brandholmen, de är dock inte aktuella för analys vid SVA.
Gråhägern flyttar normalt till södra och västra Europa men i Nyköping har flera fåglar valt att övervintra på senare år.
– Det vanligaste är att de dör av svält och infektioner som gör dem försvagade, säger Nyköpings kommunekolog Stefan Andersson.
Enligt Naturhistoriska riksmuseet är den högsta kända åldern på en häger drygt 35 år.
Inom några veckor kan Nyköpingsborna kanske få ett preliminärt svar på varför de två hägrarna mötte döden i ån.