– Jag har nog aldrig sett så här många förut, säger Håkan Norén som har bott vid Labro ängar sedan 1973.
Håkan och hans fru Ulla-Britt flyttade till Skålsvampsvägen i Bryngelstorp när huset var nybyggt. Från huset tar det inte många minuter att gå ner till Labro och han har varit där många gånger sedan de flyttade hit från Uppsala.
Och det var där det började, i Uppsala. Håkan Norén hade sin barndom i Vårdsätra och där växte kungsängsliljor på en äng ner mot sjön Ekoln.
Kungsängslilja är Upplands landskapsblomma och den är fridlyst i hela Stockholms län – men i Uppsala var den inte fridlyst då, berättar Håkan Norén.
– När vi hade flyttat till Labro var jag ibland i Vårdsätra och plockade lite frökapslar. Tanken var att jag i första hand skulle så dem på tomten, säger han.
Vid ett tillfälle var han ute på Labro och hittade lite frön i fickan.
– Jag var vid spången på vägen ut till fågeltornet och då tog jag och kastade upp frön i luften. Det blåste lite och de flög iväg.
Där och just då la sig de första fröna från kungsängsliljorna att gro i marken på Labro ängar. Sedan fortsatte det, när Håkan besökte sina gamla hemtrakter brukade han samla på sig fler frökapslar.
– Först måste man torka fröna, sedan måste de ligga ute vid något tillfälle när det är frost och på hösten ska de sås. Nu växer det faktiskt lite överallt, säger han.
Första gången han kastade upp frön i luften hade de kanske bott i Bryngelstorp något år. Så vilket år som helst nu firar den första Kungsängsliljan på Labro ängar 50 år.
Ett par år senare träffade han Staffan Karlsson från naturvårdsenheten på länsstyrelsen och han hade då sett kungsängsliljor utanför spången på Labro.
– 'Ja, det blåste åt det hållet när jag kastade upp fröna', sa jag. Staffan blev förvånad för han hade inte sett det tidigare, berättar Håkan Norén.
En kungsängslilja kan föröka sig på två sätt. Antingen genom frökapslar eller genom lökdelning. Vita och rödlila blommor är vanligast.
Naturreservatet Labro ängar bildades 2003.
Ute bland blommorna träffar vi Håkan Noréns granne Inger Ward.
– Jag har aldrig sett så här mycket blommor förut. Det har varit väldigt mycket folk här och tittat, speciellt yngre människor och det är jätteroligt, säger hon.
Men i den här värmen är nog blomningen snart över.
– Det gäller att passa på nu innan det är försent, säger Håkan Norén.