Håll din pälskling trygg – här är sommarfarorna

Algblomning, värme – och majskolvar. På sommaren finns potentiella faror för katter och hundar att ha koll på som djurägare.

Camilla Thunström jobbar på Evidensia djurklinik i Nyköping. På den infällda bilden syns hon med sin egen hund Ink.

Camilla Thunström jobbar på Evidensia djurklinik i Nyköping. På den infällda bilden syns hon med sin egen hund Ink.

Foto: Evidensia djurklinik och Marko Säävälä/TT

Nyköping2023-07-23 11:43

– Sådant som har med eksem att göra ser man lite mer av på sommaren på grund av att det är varmt och fuktigt, säger Camilla Thunström, klinikchef och djursjukskötare på Evidensia djurklinik i Nyköping.

Det är även vanligt att hund- och kattägare söker veterinärvård på sommaren för att djuren blivit ormbitna.

– Om ormen tömmer sitt gift så brukar djuren svullna upp kraftigt inom en halvtimme. Då ska man kontakta veterinär. Det brukar även bli så att de lägger sig ner och blir orkeslösa. I de flesta fall går det bra, men det kan bli så giftigt att kroppen inte klarar av det, säger Camilla Thunström.

Kan man göra något för att skydda djuren mot ormbett?

– Man kan vara uppmärksam på var hunden sätter sina tassar och stoppar ner nosen. Om den har blivit biten så bär man hem hunden, så man inte anstränger den efter bettet. Sedan ringer man veterinär.

undefined
Om hunden blir ormbiten bör den vara stilla och vila och helst bäras från platsen. Bettet ska inte sugas eller kylas ner. Hunden bör alltid undersökas av veterinär så snart det är möjligt, enligt Anicura.
undefined
Det är vanligt att kattägare söker veterinärvård på sommaren för att katten blivit ormbiten.

Om man ser en fästing på sin katt eller hund ska man ta bort den direkt, säger djursjukskötaren:

– Man kan ge dem någon form av fästingprofylax. Det finns receptfria preparat på apoteket, eller receptbelagda.

Att vara uppmärksam på vad djuren får i sig i matväg är också viktigt, menar Camilla Thunström:

– Om de får i sig grillad mat så kan de bli dåliga i magen. Sedan är det dels ben och annat som kan lägga sig på tvären och fastna.

Hon tillägger:

– Och det vi ser mer av på sommaren är att hundarna äter majskolvar. Den hårda delen i mitten på majskolven kan de inte bryta ner, så den kan bli stökig i magen och sätta sig fast.

En annan potentiell fara på sommaren är algförgiftning, berättar djursjukskötaren.

– Det ska vara helt klart vatten när man badar med djuren. Symtom på förgiftning kan vara kräkningar, ont i magen, diarré och att de blir slöa. Man måste vara vaksam, det är inget att leka med. Misstänker man att djuret fått i sig vatten där det är algblomning ska man åka till djursjukhus.

På sommaren är det viktigt att man ser till att inte djuren blir för varma, förklarar Camilla Thunström: 

– Asfalten kan bli väldigt varm och då kan de få brännskador på trampdynorna.

En annan regel är att aldrig lämna djur i bilen:

– Det förekommer varje säsong och är alltid väldigt obehagligt. I bilen stiger temperaturen raketsnabbt om det är varmt. Många dör av det och det är väldigt plågsamt. Värmeslag kan de även få om de är ute i solen. Man får använda sitt sunda förnuft och skydda djuren från solljus, låta dem svalka sig och dricka vatten.

undefined
Varma dagar stiger temperaturen i en stängd bil snabbt till skadliga, potentiellt dödliga nivåer för en hund. Värmeslag kan ge dem skador på hjärna, hjärta, lever, njurar och tarm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!