Skog försvinner vid Brandkärr när Biltema ska få plats

Nyköping vill bli en klimatsmart och hållbar stad. Samtidigt tilllåter kommunen att Biltema får hugga ner halva skogen i Brandkärr mot E4, vid en etablering.

Näringslivschef Maria Karlsson ser att etableringen i Brandkärr kan få miljövinster, trots att det innebär att skog huggs ner och att företaget säljer nyproducerade varor.

Näringslivschef Maria Karlsson ser att etableringen i Brandkärr kan få miljövinster, trots att det innebär att skog huggs ner och att företaget säljer nyproducerade varor.

Foto: Olof Jonmyren

Nyköping2021-08-25 11:47

– Marken är detaljplanerad för verksamhet. Det är den sista tomten i Gustavbergsområdet, säger Maria Karlsson, näringslivschef, Nyköpings kommun.

Kommunen har släppt en karta på sin sajt som visar var Nyköpings senaste etablering Biltema ska ligga. Där framgår att 18 500 kvadratmeter skog försvinner. Det är halva av den buller- och dammskyddande skogen mellan Brandkärrsborna och E4.

Varför erbjuder ni inte mark vid Påljungshage istället, för att undvika att skogen försvinner?

– Kommunens mark där är ett berg nu, den marken är inte tillgänglig innan 2025, säger hon.

Grön infrastruktur är ett allt viktigare begrepp i miljösammanhang. I Länsstyrelsens miljöövervakningsrapport från 2020 lyfts det upp som centralt för att "säkra en hållbar utveckling av Södermanland". 

Enkelt förklarat betyder grön infrastruktur att djur och växter obehindrat ska kunna sprida sig och använda landskapets miljöer, på land och i vatten, då det stärker och bevarar naturen. Det bidrar också till en variation av djur och växter som är viktiga för att ge oss mat via pollinering, tillexempel. Genom att titta på en flygbild uppifrån förstås den gröna infrastrukturen lättare.

undefined
Häften av det skogsparti mellan E4 och Brandkärrsborna försvinner vid en Biltema-etablering.

Ni vill att Nyköping ska gå mot ett mer hållbart samhälle och samtidigt exploaterar ni skog i Brandkärr, hur ser du på det? 

– Jag kan se miljövinster i att de etablerar sig här istället för att kunder måste åka långt till deras andra butiker. Jag ser även en social hållbarhet i att vi behåller pengar lokalt och att det blir arbetstillfällen. 

Återbrukskonsulent Anna Bergström, som ligger bakom förstudien för "Cirkulära Öster" välkomnar också Biltemas etablering. Inte för att de säljer nyproducerade saker utan hoppas att företaget ska börjar jobba cirkulärt i Nyköping – att de tar tillbaka produkter som sålts, återbrukar dem i egen regi - och säljer dem på nytt.

– Tänk om de blir det första Biltema som vågar testa det, säger Anna Bergström.

Däremot önskar hon att kommunen och bolaget kommit överens om en annan plats, än att sälja skogen vid Brandkärr.

– Hade jag fått önska fritt skulle jag helst vilja se att de använder ett hus som redan finns, säger hon.

Efter det tycker hon att mark som redan är exploaterad ska användas, likt den vid Påljungshage och som allra sista utväg klimatkompensera genom att anlägga ny skog eller liknande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!