När Niklas Eriksson kom tillbaka till jobbet som slöjdlärare på Svalstaskolan efter sommaren 2019 väntade en mängd papper på att han skulle hantera dem.
Så brukar det vara varje läsårsstart och många papper känns igen från år till år. Men den här gången var det ett papper som stack ut: det sekretessavtal på två A4-sidor som tidningen rapporterat om och som sågas av experter eftersom det står att meddelarfriheten inte gäller inom skolan.
– När jag läste avtalet fastnade jag just på formuleringen om meddelarfrihet, berättar han.
Formuleringen tycktes innebära att han skulle avtala bort sin grundlagsskyddade meddelarfrihet. Det kändes inte alls bra, berättar Niklas Eriksson.
Efter att ha pratat med kollegor, som alla fått samma avtal, valde han att skriva direkt till kommunjuristen och ifrågasätta vad som egentligen menades. Redan samma dag fick han svar.
– Kommunjuristen gav mig rätt. Meddelarfriheten gällde de allra flesta uppgifter inom skolan skrev han. Det nöjde jag mig med och skrev under.
När tidningen började berätta om avtalet och den hårda kritiken från yttrandefrihetsexperter väcktes delvis nya frågor hos Niklas Eriksson. Varför fanns till exempel formuleringen om meddelarfriheten kvar helt oförändrat?
– Det var den 14 augusti förra året som jag skrev till kommunjuristen. Därför måste det ha stått helt klart för kommunen att formuleringen åtminstone var tolkningsbar. Det är väldigt konstigt att de har kvar samma avtal. Om syftet är att stärka kunskap om hur sekretess ska hanteras borde det vara bättre med utbildning än hot om fängelse vid felaktigt hanterande. Risken blir ju att man inte vågar säga nåt.
Vad tror du är orsaken till att den här formuleringen finns i avtalet?
– Jag vågar inte tro någonting. Jag hoppas bara att det handlar om ett misstag. Det är i alla fall bra att kommunen nu ska ändra avtalet och att man ber samtliga anställda om ursäkt.
Det var för ett par dagar sedan som tidningen kunde berätta om avtalet, där det bland annat står att: ”Inom skolverksamheten gäller inte den s.k. meddelarfriheten som gäller i många andra sammanhang. Det är därför förbjudet att lämna ut sekretessbelagda uppgifter till tidningar, radio och TV”.
Experter som tidningen pratat med sågar avtalet som rättsvidrigt och säger sig aldrig tidigare ha sett ett liknande dokument.