Hans, 76, tackar rehabavdelningen för sitt liv

Han kallar rehabavdelningen på Mälarsjukhuset för Paradiset och dess personal änglar utan vingar.
– Jag hade inte suttit här i dag om det inte varit för dem, och att regionen ens överväger att stänga avdelningen är helt åt helsicke, säger Hans Andersson.

Hans Andersson kallar rehabavdelningen på Mälarsjukhuset för paradiset, efter att ha vårdats tillbaka till livet där. Nu är han upprörd när han hör om besparingsplanerna. "I mina ögon är det rent åt helsicke, helt sanslöst att ens tänka tanken att stänga en sån här fantastisk avdelning. Jag hör från många håll att den är känd för att uträtta underverk."

Hans Andersson kallar rehabavdelningen på Mälarsjukhuset för paradiset, efter att ha vårdats tillbaka till livet där. Nu är han upprörd när han hör om besparingsplanerna. "I mina ögon är det rent åt helsicke, helt sanslöst att ens tänka tanken att stänga en sån här fantastisk avdelning. Jag hör från många håll att den är känd för att uträtta underverk."

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-12-01 20:43

Hösten och vintern 2022 kommer Hans Andersson, i dag 76 år, aldrig att glömma. En förgiftning orsakad av cellgifter slog ut hela hans immunförsvar och hela muskelsystemet, och han låg förlamad i tre månader.

Sen hamnade han i paradiset.

– Ja, det är vad jag kallar rehabavdelningen på Mälarsjukhuset. Strax före jul fick jag komma dit och närmare paradiset kommer man inte här på jorden. Där jobbar änglar utan vingar.

undefined
Hans Andersson hyllar den specialiserade rehabavdelningen på Mälarsjukhuset där han låg i fyra månader efter en cellgifts-förgiftning. "Utan den fantastiska rehabpersonalen hade jag inte varit här i dag."
undefined
Nyköpingsbon Hans Andersson, 76, anser att regionledningen ägnar sig åt "fulspel".

– Jag har träffat många sjukvårdsanställda genom åren, men de här medarbetarna är något utöver det vanliga. Inga andra har den kapaciteten att rehabilitera svårt sjuka och skadade människor som de. De jobbar liksom på ett annat sätt.

I fyra månader låg Hans, som bor i Nyköping, på rehabavdelningen i Eskilstuna. Vecka för vecka tränades och vårdades han tillbaka till livet, och fick goda, peppande vänner i de övriga patienter som låg inne samtidigt.

Den 21 april 2023 fick han åka hem. Då gick han på egna ben ut genom dörrarna från avdelningen och sjukhuset.

I efterhand har han sett till att hålla kontakten med sina änglar på Mälarsjukhuset. Ibland slår han en signal till avdelningen och pratar lite.

– Och jag passar på när jag besöker dottern och mågen i Eskilstuna att gå upp och ta en fika med tjejerna.

undefined
Den specialiserade rehabavdelningen på Mälarsjukhuset, där Åsa Byström är vårdenhetschef och khaleda Yacoub jobbar som undersköterska, föreslås läggas ned av besparingsskäl.

I dag tar han sig fram bra med rullator och kryckor och sköter det mesta i hemmet själv.

– I mina ögon är det rent åt helsicke, helt sanslöst att ens tänka tanken att stänga en sån här fantastisk avdelning. Jag hör från många håll att den är känd för att uträtta underverk.

Under tiden Hans låg inne invigdes rehabmedicinska kliniken i Sörmland, dit rehabavdelningen i Eskilstuna ingår.

– Det var bubbel och snittar, politiker och direktörer med vackra tal om vikten av att rehabilitera patienter. Inte ens två år senare är det inte lika viktigt längre? 

– Och det har ju varit samma sak på Nyköpings lasarett, där jag gått på gymmet och i bassängen. Nu ska det också läggas ner.

undefined
"Jag kom in förlamad på rehab, och gick ut därifrån för egen maskin. I dag är det bara städ och tvätt jag får hjälp med. Men som min exfru säger, det har jag ju fått i hela mitt liv", ler Hans Andersson.

Hans Andersson kallar det "fulspel", det han anser att regionledningen ägnar sig åt.

– De säger upp personal, och så skyller de på att de måste lägga ner verksamheter på grund av personalbrist. All administration kring sjukvården kostar så mycket pengar idag, det vore betydligt bättre att spara pengar där i stället för ute i verksamheterna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!