Beskedet om att Ryanair lägger ned sin bas på Skavsta har väckt många frågor; dels hur det påverkar samtlig personal, dels hur deras trafik kommer att förändras. Med hjälp av Ryanairs egna bokningssystem har tidningen tagit reda på vilka linjer som blir kvar efter det att bolaget stängt sin bas den 29 mars nästa år.
Tidningen har jämfört antalet dagar en vanlig vecka i februari respektive i april då resor via Ryanairs hemsida finns tillgängliga. När sammanställningen är gjord är resultatet tydligt att åtminstone nio linjer läggs ned helt och hållet, samt att antalet trafikerade dagar minskar för fem andra linjer.
De linjer som läggs ned går mellan Skavsta och Banja Luka, Barcelona, Bryssel, Weeze, Kiev, Niš, Paris, Podgorica samt Rom. De linjer där antalet trafikerade dagar minskar går mellan Skavsta och Alicante, Düsseldorf, London, Milano och Warszawa. I ett av exemplen, London, går det att fram till den 29 mars resa på samtliga veckodagar. Från och med den 30 mars tas trafiken bort under tisdagar och onsdagar. För Alicantes del blir det bara möjligt att resa under juni, juli och augusti.
Linjerna som fortsätter att trafikeras lika många veckodagar som tidigare går mellan Skavsta och Gdańsk, Kraków, Málaga, Poznań, Prag, Thessaloníki och Wien. När det gäller linjerna till Edinburgh, Neapel och Zadar bedrivs ingen trafik fram till den 29 mars, men därefter blir det trafik under några dagar varje vecka. Till Pisa införs trafik under sommaren.
Flera personer har hört av sig om att deras resor blivit inställda. En person skriver i ett mejl till oss att hans resor till Alicante i maj och till Rom i juni ställts in. Resan till Alicante skulle ha genomförts mellan den 17 och 23 maj. När tidningen testar att boka resorna via Ryanairs hemsida är de inte längre tillgängliga. Men trots att de inte finns går det att boka dem via hemsidan Flyhi.se.
Tidningen har sökt Ryanair för en kommentar, men utan framgång.
Fotnot: Det kan vara fler linjer som läggs ned eller får reducerat utbud än vad som har angetts här. Det beror på att vår jämförelse är gjord mellan en höst-/vintertidtabell och en vår-/sommartidtabell. Linjer som vanligen inte trafikeras under vinterhalvåret, men under sommarhalvåret, har vi inte kunnat jämföra med. Detta eftersom vi saknar uppgifter för hur trafiken under sommarhalvåret har sett ut tidigare.