Därför vill ingen driva restaurangen på Sörmlands museum

Flera krögare och restaurangkedjor övervägde att ta över driften av restaurangen på Sörmlands museum. Men engagemanget svalnade snabbt. Hyran var för hög och risken för stor.

Sörmlands museum har sedan starten drivit restaurangen i egen regi.

Sörmlands museum har sedan starten drivit restaurangen i egen regi.

Foto: Södermanlands Nyheter

Nyköping2024-07-21 04:43

Restaurangen har gått med förlust sedan den öppnade år 2018. Enligt Mikael Palo, verksamhetsområdeschef i region Sörmland är underskottet i genomsnitt cirka en halv miljon kronor per år. Restaurangen drivs i egen regi, personalen är anställd i region Sörmland. En kökschef, två kockar och tre matsalsmedarbetare servar matgästerna. Efter politiska beslut annonserade regionen ut driften i februari i år. Årshyran sattes till drygt 1,5 miljoner kronor.  Efter indikationer att det var omöjligt att få verksamheten att gå runt sänktes årshyran till 1– 169 000 kronor.

undefined
Restaurangen är en förlustaffär för region Sörmland.

Bara ett enda anbud kom in. 

– Entreprenören ställde motkrav på lägre hyra. Det kunde vi inte gå med på eftersom det strider mot lagen, säger Mikael Palo.

Upphandlingen avbröts.

– Vi gjorde stickprovskontroller bland dem som begärt ut handlingarna och frågade varför de inte lämnat anbud. Alla svarade att det beror på hyresnivån.

undefined
Krogpatrullen testade luncherna på Sörmlands museum och gillade smakerna.

Krögare som tidningen varit i kontakt med bekräftar, det är omöjligt att få en restaurang att gå runt med de höga fasta kostnaderna.

Nu har regionen bestämt att fortsätta driva restaurangen i egen regi åtminstone fram till årsskiftet.

– Vi får se vad som händer därefter, säger Mikael Palo. 

Regionens utredare har en tydlig slutsats i sin rapport:

"Vår bedömning är att om upphandlingen annonseras ut ännu en gång med samma förutsättningar kommer resultatet inte att se annorlunda ut än det gjorde i denna upphandling"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!