– Det här är ett väldigt speciellt projekt, med en driven och innovativ entreprenör, som vi vill vara med och lyfta, stötta och hjälpa framåt. Jag tror det här kommer bli väldigt populärt.
Det säger Helene Andersson, näringslivsutvecklare på Nyköpings kommun, innan hon blev den första som köpte soppa från den lilla träboden på gågatan.
Ole Utne som grundat Sopperiet beskriver projektet som utmanande.
– Att det nu äntligen står här är ett resultat av att vi är många som samarbetat, säger han i sitt invigningstal.
Den lilla minirestaurangen är obemannad, och kunderna bestämmer själva sitt pris utifrån betalförmåga. Hellmanska gården, Skafferiet, Tovastugan, Voyage och Elverkets café kommer turas om att göra soppa på överblivna råvaror. Café Mekka står för surdegsbrödet.
Samhall kommer att fylla på med soppa, samtidigt som Stadsmissionen ska hjälpa till att hålla lite koll på restaurangen under dagen.
Det är inte första gången konceptet testas, det har även provats i Ole Utnes hemort Gnesta.
– Men då satte jag bara ut en termos med soppa och uppmanade folk att swisha, jag ville testa.
Nu är lösningen mer tekniskt avancerad, man får ingen soppa ifall man inte betalat.
Ole Utne var och testade tekniken kvällen innan invigningen. Det strulade och han behövde ett tangentbord för att kunna åtgärda felet.
– Då frågade jag i en lokal Facebookgrupp och sedan kom faktiskt en kille ner med ett tangenbord till mig och det löste sig, säger Ole Utne och skrattar.