Här återvinner kommunen istället för att köpa nytt

Snart kommer kommunen att flytta in i gamla Försäkringskassan. Istället för att köpa nya möbler har kommunen satsat på att försöka återvinna och restaurera så mycket som möjligt av sin egna gamla inredning.

Recycling Partner kommer att fortsätta att fixa till och köra möbler under cirka två veckors tid.

Recycling Partner kommer att fortsätta att fixa till och köra möbler under cirka två veckors tid.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-04-25 08:36

Det rör sig om mellan 200-300 stolar, minst åtta bord, sex soffor och mellan 10-15 fåtöljer. 

– Kommunen kontaktade oss och hade önskemål om möbeltvätt och omlackering. Vi har också klätt om möblerna så att det ska passa deras färger när de flyttar in, säger Pernilla Ullman, säljare på Recycling Partner i Södertälje.

Enligt Pernilla Ullman är det vanligt att företag och myndigheter som ska riva och bygga nytt, ofta också köper nytt och gör sig av med det gamla.

– Då brukar vi köpa upp det, fixar till det och säljer vidare. Nu fick vi istället fixa möblerna de redan har, men vi har också sålt en del återvunna möbler till kommunen.

undefined
De första nylackerade borden ställs in på Vägporten (fd. Försäkringskassan).

Sammanlagt så har tekniska divisionen lyckats återanvända cirka 50 procent av alla de möbler som tidigare använts av divisionen för social omsorg.

– Det är främst ur en hållbarhetsaspekt som vi gör det här. I snitt så halverar vi CO2-utsläppen genom att återanvända möblerna, säger Pasi Rönkkö, projektledare på tekniska divisionen.

Men genom att återanvända möblerna så har man också lyckats spara in på pengarna.

– Vi gjorde en jämförelse med vad de hade kostat om vi köpt allt nytt. Vi sparar 30-40 procent utifrån medelvärdet. 

Om bara några veckor kommer divisionen för Social omsorg att flytta in i gamla Försäkringskassan som idag kallas Vägporten. Ett projekt som haft en del utmaningar under året

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!