På Teknik- och designlabbet i Nyköping har man aldrig haft en så fullbokad aktivitet tidigare. Suget efter att få djupdyka i cosplay är uppenbarligen enormt.
Men vad är ens cosplay? SN tar hjälp av en inbiten fantast, Sam, för att förstå bättre:
– Cosplay är en social aktivitet, ett slags rollspel. Och hantverket är halva grejen, sammanfattar han.
Ordet cosplay är en förkortning av costume play. En person fattar tycke för en fiktiv karaktär i exempelvis en tv-serie eller ett tecknat magasin, och bestämmer sig för att skapa dräkten och klä ut sig till den.
Figurerna hämtas från såväl Star Wars- och Marvel-filmer som japanska mangaserier och datorspel.
En stor del av kulturen har blivit att tillverka sina egna kläder, smycken och accessoarer – på alla möjliga fantasifulla sätt. Sedan klär man ut och sminkar sig, ibland för stora konvent och tävlingar – ibland bara själv eller med andra cosplay-älskare.
– Jag har alltid varit en nörd, och samtidigt gillat att klä ut mig. Men i cosplay har jag också hittat ett sammanhang. En plats där folk ser dig för den du är. Jag har fått många nya vänner genom cosplay, säger Sam.
På höstlovets workshop vägleds deltagarna i att genomföra ett cosplay-projekt från skiss till färdig produkt. På plats finns tekniskt kunnig personal, avancerade maskiner och allt möjligt material som kan behövas för att skapa dräkter och tillbehör. Allt är gratis, vilket Sam uppskattar eftersom cosplay annars tenderar att vara en dyr hobby.
– Ja, det kan bli väldigt "pricy". Jag försöker undvika att köpa saker, och använda sånt som jag har hemma. Typ flörtkulor, ståltråd och så.
En av höjdpunkterna på höstlovets workshop är Linn Erikssons föreläsning. Hon är SM-mästare i cosplay och har verkat inom kulturen under många år, både i Sverige och internationellt. Hon visar upp dräkter hon har tillverkat och ger sina bästa tips till deltagarna på plats.
– Om du går in för att tävla: Fokusera på det som syns mest på en scen, skor är sällan något jag gör till en stor grej. Och tänk också på att det ska vara bekvämt, du ska gå omkring i det här i många timmar, säger hon.
Hon har tagit med sig några dräkter som hon klippt, sytt och satt ihop själv. Materialet är en blandning av tyger och prylar som hon samlat på sig genom åren.
– Jag har hunnit skaffa mig en stor garderob. För den här dräkten har jag till exempel klippt ut delar från två olika kimonos som jag köpt på någon loppis i Japan, och sedan färgat hemma.
Workshopen inleds med att alla får rita en skiss över det projekt de vill genomföra. Hur det ska se ut, vilka material som kan vara lämpliga och hur man ska gå till väga. Därefter sätter man igång och skapar.
En av deltagarna, Lalle, ska gå på konventet Comicon i Stockholm i helgen. Hon sitter därför och skissar på accessoarer till den karaktär som hon ska klä ut sig till under evenemanget – Ellie från datorspelet “Last of us”.
– Jag ritar på en pilbåge som Ellie har. Jag har redan fixat resten av kläderna, men det skulle vara roligt att få färdigt lite mer tillbehör också inför helgen, berättar hon.
Efter höstlovet kommer deltagarna kunna fortsätta jobba på sina cosplayprojekt på Teknik- och designlabbet under hela vintern. Målet för gruppen är att anordna en utställning med vernissage i Nyköping, samt att resa ihop till konventet Närcon i Linköping som hålls i februari nästa år.