Sveasolar: "Solparker hotar inte produktionen av mat"

Sveriges största solcellspark byggs på åkermark i Nyköping. Enligt Svea Solar ska produktionen av mat hållas igång med hjälp av betande får. Kritiker talar om greenwashing.

Får betar mellan solpanelerna vid anläggningen i Sjöbo. Svea Solar tänker ha samma lösning i sin solpark utanför Skavsta. Det gör att jordbruksmarken inte tas ur produktion, menar bolaget. Kritiker talar i stället om greenwashing, eller grönmålning.

Får betar mellan solpanelerna vid anläggningen i Sjöbo. Svea Solar tänker ha samma lösning i sin solpark utanför Skavsta. Det gör att jordbruksmarken inte tas ur produktion, menar bolaget. Kritiker talar i stället om greenwashing, eller grönmålning.

Foto: Mickael Tannus

Nyköping2022-10-12 06:43

Det ser ut som en gigantisk spikmatta. Tusentals vita pålar sticker upp på ett 39 hektar stort område söder om riksväg 52 i närheten av Skavsta.

– Totalt ska vi sätta upp 15 000 pålar. Ovanpå dem ska vi placera 31 724 solpaneler, berättar Axel Wahlund, projektledare på Svea Solar.

När anläggningen står klar ska den producera 20 GWh per år. Troligen kommer den att vara störst i Sverige – och försörja Kolmårdens djurpark, Gröna Lund och Skara sommarland med el. Parkernas ägare, Parks and resorts, ska köpa elen.

Svea Solar har byggt ett 30-tal solparker i landet. Pontus Skog, chef för försäljning och projektutveckling, tycker det känns bra att vara med och trygga elförsörjningen med hjälp av förnybart.

– Det har knappast undgått någon att behovet av el är stort, speciellt i södra Sverige. Därför arbetar vi så fort vi kan. Det känns positivt att få vara med och bidra till den gröna omställningen, säger han.

undefined
Totalt ska 31 725 solpaneler sättas upp i solcellsparken, som blir den största i Sverige, berättar projektledaren Axel Wahlund.

Precis som en del andra solcellsparker byggs anläggningen i Nyköping på åkermark. För att skydda inhemsk produktion av mat skyddas åkermark i miljöbalken: åkermark får bara tas ur produktion om det är viktigt ur samhällssynpunkt, heter det.

Svea Solar menar dock att jordbruksmarken inte behöver tas ur produktion. Mellan solpanelerna ska det gå betande får. I dag har bolaget får vid sin anläggning i Sjöbo och det fungerar bra, berättar Pontus Skog.

– Fåren får skydd från regn och sol under panelerna. I Nyköping har vi kontakt med en del fårägare och har goda förhoppningar om att hitta en lösning. Det känns bra att producera miljövänlig el samtidigt som vi kan använda marken till annat, säger han.

Dessutom ökar den biologiska mångfalden när solcellsparken byggs, enligt Svea Solar. Studier från andra solcellsparker har nämligen visat att så är fallet.

När länsstyrelsen tidigare i år gav tillstånd till solparken gjorde myndigheten delvis samma bedömning som Svea Solar. I sitt beslut skriver länsstyrelsen att biodiversiteten sannolikt kommer att öka och motsätter sig inte heller argumentet att jordbruksproduktionen kan bibehålls med hjälp av får.

På senare tid har det börjat höras en del kritiska röster mot att solceller byggs på åkermark. Stefan Ljungdahl, vd för tidningen Jordbruksaktuellt, tillhör dem som tycker att fenomenet är problematiskt ur ett samhällsperspektiv.

undefined
Eftersom får ska beta mellan solpanelerna tas inte någon jordbruksmark ur produktion, anser Svea Solar. Bolaget har samma lösning vid sin anläggning i Sjöbo.

Argumentet att matproduktionen bibehålls av betande får håller inte, anser han. Åkermark är åkermark för att den är väldigt bra att odla på. Betande får ger inte lika mycket mat som till exempel veteproduktion.

– Vad gäller biologisk mångfald stämmer det säkert. Å andra sidan ökar du den biologiska mångfalden genom att sluta odla vete och låta marken ligga för fäfot. Men det vill vi såklart inte, säger han.

Han anser att det handlar om en slags greenwashing, eller grönmålning: genom desinformation framställer sig bolag som mer miljövänliga.

– Jag är absolut inte emot solenergi men debatten måste vara saklig.

Pontus Skog på Svea Solar menar att solcellsparker inte utgör något hot mot livsmedelsförsörjningen.

– Det behövs både förnybar energi och livsmedelsproduktion och det finns flera exempel där solparker kan samexistera med både jordbruk och betesmark. I den här solparken planerar vi fårbete och vi får på så sätt dubbel nytta av marken.

Han tillägger att en solpark är en tillfällig installation och när panelerna tas bort kan markenåterställas och återgå till traditionellt jordbruk.

Solparken vid Skavsta beräknas stå klar i mars 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!