Almarna i Gripsholmsparken kommer att försvinna

Nu har avverkningen av almarna i Gripsholmsparken börjat. "Det är aldrig roligt att ta ner träd", säger Nina Törn, trädgårdsingenjör på parkavdelningen.

Nina Törn, trädgårdsingenjör på parkavdelningen vid en av de markerade almarna som måste tas bort från Gripsholmsparken.

Nina Törn, trädgårdsingenjör på parkavdelningen vid en av de markerade almarna som måste tas bort från Gripsholmsparken.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-12-05 11:42

Fem almar som bildade en allé i Gripsholmsparken togs ner under förra veckan. Orsaken är att de drabbats av almsjuka.

– Det är en vanlig sjukdom och vi ser det i flera städer i Sverige. Och vi har drabbats av detta här i Nyköping. Flera av våra träd är angripna, säger Nina Törn.

Almsjuka kan drabba alla inhemska arter av alm och orsakas av en svamp. Spridningen sker dels via rotkontakt med smittade träd, dels via sporer som överförs av almsplintborre. Sjukdomsförloppet kan gå mycket snabbt – trädet kan insjukna och dö på bara några få veckor.

undefined
Nina Törn, trädgårdsingenjör på parkavdelningen vid en av de markerade almarna som måste tas bort från Gripsholmsparken.

– Träden kan insjukna väldigt snabbt, på bara en säsong kan de vara döda. Och det finns ingenting att göra, mer än ta ner dem så att de inte utgör fara för allmänheten, säger Nina Törn.

Vad säger allmänheten som kanske har vuxit upp med träden?

– Vi har inte hört något negativt, mer en oro över att det har stått döda träd här i parken. Det har tagit lite tid med fällningen eftersom vi behövde ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen. En sådan här trädrad är särskilt skyddad. Helst ska man ta träden så fort som möjligt för att förhindra smitta, säger Nina Törn.

Resterande almar som står i parken måste också tas bort eftersom även de troligtvis är angripna.

– Troligtvis är alla träden drabbade i Gripsholmsparken, det är jättetråkigt. Det är inte mycket vi kan göra. Vi har flera platser där vi måste ta ner flera almar, bland annat på Repslagargatan. Där började vi i våras och vi har de resterande almarna kvar som har insjuknat och håller på att dö, säger Nina Törn.

undefined
Med hjälp av en kranbil plockas almarna ner med hög precision.

Även den största almen i Nyköping är hotad.

– Jag var och tittade på en alm nu i dag och det kan vara en av de största som vi har här i Nyköping, vid Fågelbovägen. Det är en stor fin alm, det är jättetråkigt, säger Nina Törn.

Under onsdagen togs även lindar bort i allén vid Östra promenaden.

– Vi visste att det var stora ihåligheter i träden, men att det var så omfattande och långt upp i trädet visste vi inte. Det är en stor risk att ha sådana håligheter i trädet, säger Nina Törn.

undefined
Lindarna vid Östra promenaden hade stora ihåligheter.

Resterande lindarna får vara kvar.

– Nu är de besiktigade och vi bedömer att det inte är några fler träd som behöver tas bort i dag. De träd som står kvar har blivit avlastningsbeskurna. Vi har tagit en stor kostnad för att underhålla allén så att den kan stå där i många år till, säger Nina Törn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!