Att ta sig från punkt A till punkt B är inte alltid det lättaste. Vi människor har bilvägar att ta oss fram på, men när fler vägar byggs blir det svårare för djuren att hitta sin väg framåt.
Vissa djur väljer att korsa bilvägar, vilket medför en stor risk för både människor och vilt som riskerar både livet och trafiksäkerheten.
– Runt om i världen och i Sverige är det ett ökande problem med vilt som korsar vägar och dör, säger Marcus Elfström från företaget Enviroplanning.
En vanlig åtgärd vid stora huvudleder är viltstängsel som ska hålla djuren på ena sidan vägen, men det räcker inte alltid till.
– Om man bara sätter viltstängsel så är man inte riktigt i mål, om djuret bestämt sig för att gå över så gör djuret det, berättar Marcus Elfström.
Nu genomförs ett projekt, i samråd med Sveriges lantbruksuniversitet och Trafikverket, där vilda djurs rörelsemönster vid E4 kameraövervakas. Kameror har installerats vid flertalet passager avsedda för människor under E4, bland annat vid Nyköping och Trosa – för att se om även djur väljer att använda sig av dem.
Kameraövervakningen är rörelseaktiverad. När djur, människor eller bilar passerar, skickas bilder i realtid till Enviroplanning som sorterar materialet. Marcus Elfström berättar försäkrande att alla bilder utan djur inte är av intresse – och raderas omgående. Med andra ord sparas inga bilder på människor.
– Vi ställer oss frågan, i vilket omfång väljer djuren att gå genom vägportar? Kan vi se en skillnad om vi dämpar störningarna från vägarna?
Projektet är nu inne i sin första fas – att kartlägga hur djuren använder passagerna. Senare kommer skärmar sättas upp som dämpar både synen upp till motorvägen och ljudet från den. Målet är se hur djuren väljer att ta sig förbi motorvägen på ett säkert sätt genom att gå under, istället för över, om trafiken skärmas av.
– Att sätta upp en skärm blir ett billigt sätt att säkra djurens passage, säger Marcus Elfström.
Att veta om fler djur rör sig fritt mellan områden när de blir avskärmade från biltrafiken dröjer. Först ska skärmarna upp och bildmaterial samlas in, sedan kan resultatet sammanställas.
Men Marcus Elfström menar att oavsett vilket resultat som projektet ger, får de en bild om huruvida skärmar fungerar, eller om vidare åtgärder krävs för att skapa en säkrare trafiksituation – för både människa och djur som är på resande fot.