– Det är många som är intresserade och stannar och frågar och tycker att det här är spännande. Det är en del av deras historia som vi gör tillgänglig, säger Malin Karlén, arkeolog, som jobbar med utgrävningen vid Åkroken där det ska anläggas en park så småningom.
En fornlämning är spår efter mänsklig verksamhet. Det kan handla om boplatser, gravfält, föremål eller kulturlager i medeltida städer. Enligt kulturmiljölagen är det förbjudet att utan tillstånd från länsstyrelsen ändra eller skada en fornlämning. Därför måste en utgrävning likt denna genomföras om man stöter på fornlämningar när ett område exploateras.
– Det här är en så kallad schaktningsövervakning, men den är väldigt stor och omfattande. Då går vi bara ner till vissa nivåer så vi går inte ända ner till botten, så det kommer att finnas arkeologi under de nivåerna vi ska vara på, säger Peter Sillén, arkeolog och projektledare för den utgrävningen vid Åkroken i Nyköping.
Hittar man däremot något av intresse går man djupare än tänkt. Så var fallet med den källare från 1500- eller tidigt 1600-tal som hittades efter en georadarundersökning. Det fungerar på ett liknande sätt som ett ekolod eller röntgen där man kan se skillnader i markens täthet och på så vis upptäcka exempelvis den här källaren.
– Förutom källarna har vi även hittat två husgrunder och träbebyggelse i två nivåer, det är sannolikt medeltid på dem. Det var ett trägolv där man såg plankor liggande och träsyllar under det, säger Peter Sillén.
Malin Karlén fortsätter:
– Och ett spisfundament som har stått i hörnet av huset. Det var ett trähus med träsyll runt hela, det var ingen stenlagd syll. Det var lite olika bevarandenivå och vi har en del av en träsyll som ska skickas iväg på dendrokronologisk analys. Då kan man få en ganska exakt datering med en exakthet på bara ett par år.
Flera olika mindre föremål har också hittats under utgrävningarna. Bland annat glas, en försilvrad mässingssked, en spelpjäs eventuellt från medeltid, en gammal cykel och glasflaskor från 1960-talet.
Dessutom hittades en liten sten, vilken Peter och Malin gissar kan vara en granat.
Hur hittar man en så liten sten?
– Det var en väldig tur, för den låg i ett väldigt mörkt lager så den syntes inte så bra men Peter lyckades hitta den ändå, säger Malin Karlén.
Innan april hoppas man att den arkeologiska undersökningen ska vara färdig.