– De flesta har läst om eller känner någon som genomgått IVF, säger Karin Boyer.
Hon och Åsa Hiller är gynekologer på Kvinnohälsan Stadsfjärden i Nyköping. Med undersköterskan Ulrika Bogne tar de bland annat emot personer som är i behov av att få hjälp med att skaffa barn.
– Vi har ett speciellt sidouppdrag att vi sköter infertilitetsutredning och behandling, säger Karin Boyer och beskriver mottagningen som ett komplement till kvinnokliniken på lasarettet och att de har ett avtal med regionen.
Årligen hjälper de runt 70 olika patienter att få in vitro-fertilisering, IVF. Hit kom bland andra paret Eriksson från Trosa som kämpade i fyra år med att få barn, som tidningen berättat om.
Kollegorna säger att över tid har antalet ökat. En förklaring kan vara att fler är benägna att söka hjälp, menar de.
– Och att homosexuella och självstående kan få barn på det här sättet också. Det fick de inte tidigare, säger Åsa Hiller.
Det finns olika anledningar till att vissa inte lyckas få barn. Enligt forskningen, berättar kollegorna, är det jämnt fördelat mellan att orsaken beror på kvinnan, på mannen eller på båda. Och i runt tio procent av fallen hittas ingen orsak.
– Men jag upplever att det är fler än tio procent som är ouppklarade, säger Åsa Hiller.
– Det finns saker vi inte kan undersöka. Vi kan titta på hur mycket spermier mannen har och hur de rör sig, men vi ser inte exakt deras förmåga att ta sig in i ett ägg.
Alla är välkomna att höra av sig till mottagningen.
– För att få komma på utredning behöver vissa kriterier uppfyllas, säger Ulrika Bogne.
Heterosexuella par ska ha försökt att bli gravida i ett år. Vid IVF ska de vara rökfria och den som ska bli gravid ska ha ett BMI på 18–35. Kvinnor ska vara 25–39 år, män får vara äldre.
– Många vet nog inte hur mycket sämre chansen att få barn efter 35 faktiskt är, säger Karin Boyer.
Riktlinjerna är nationella och värden utanför kriterierna kan påverka resultatet, ge risker under graviditet och förlossning. För att få regionfinansierad IVF får par inte ha gemensamma barn.
– I medeltal är det vid varje behandling ungefär 30 procent chans att bli gravid. Men det varierar och beror på patientens förutsättningar, förklarar Åsa Hiller.
– Det lyckas inte alltid, det är tufft. Men för de flesta går det bra, även om vägen är lång, säger Karin Boyer.