Att få hjälp att bli gravid – IVF har blivit vanligare

Provrörsbefruktning är en bra och vanlig väg till hjälp med graviditet, säger kollegor på Kvinnohälsan Stadsfjärden. Varje år tar de emot 70 patienter som börjar behandling. "För de flesta går det bra, även om vägen är lång", säger Karin Boyer.

Hos Kvinnohälsan Stadsfjärden i Nyköping kan personer få hjälp med IVF, alltså provrörsbefruktning. "Vi samarbetar med kliniker runt om i Sverige, där själva behandlingen görs", säger undersköterskan Ulrika Bogne. Här med gynekologen Karin Boyer.

Hos Kvinnohälsan Stadsfjärden i Nyköping kan personer få hjälp med IVF, alltså provrörsbefruktning. "Vi samarbetar med kliniker runt om i Sverige, där själva behandlingen görs", säger undersköterskan Ulrika Bogne. Här med gynekologen Karin Boyer.

Foto: Hanna Flood Hörberg

Nyköping2023-05-07 08:43

– De flesta har läst om eller känner någon som genomgått IVF, säger Karin Boyer.

Hon och Åsa Hiller är gynekologer på Kvinnohälsan Stadsfjärden i Nyköping. Med undersköterskan Ulrika Bogne tar de bland annat emot personer som är i behov av att få hjälp med att skaffa barn.

– Vi har ett speciellt sidouppdrag att vi sköter infertilitetsutredning och behandling, säger Karin Boyer och beskriver mottagningen som ett komplement till kvinnokliniken på lasarettet och att de har ett avtal med regionen.

Årligen hjälper de runt 70 olika patienter att få in vitro-fertilisering, IVF. Hit kom bland andra paret Eriksson från Trosa som kämpade i fyra år med att få barn, som tidningen berättat om.

undefined
Allas IVF-resa skiljer sig åt och det är därför svårt att prata i generella termer, förklarar Ulrika Bogne, Karin Boyer och Åsa Hiller på Kvinnohälsan Stadsfjärden i Nyköping. "Det viktigaste är att vi hittar vägen till att hjälpa patienten på bästa sätt", säger Karin Boyer.

Kollegorna säger att över tid har antalet ökat. En förklaring kan vara att fler är benägna att söka hjälp, menar de.

– Och att homosexuella och självstående kan få barn på det här sättet också. Det fick de inte tidigare, säger Åsa Hiller.

Det finns olika anledningar till att vissa inte lyckas få barn. Enligt forskningen, berättar kollegorna, är det jämnt fördelat mellan att orsaken beror på kvinnan, på mannen eller på båda. Och i runt tio procent av fallen hittas ingen orsak.

– Men jag upplever att det är fler än tio procent som är ouppklarade, säger Åsa Hiller.

– Det finns saker vi inte kan undersöka. Vi kan titta på hur mycket spermier mannen har och hur de rör sig, men vi ser inte exakt deras förmåga att ta sig in i ett ägg.

undefined
Vid IVF-behandling ges hormonstimulerande mediciner till patienterna. Mottagningen i Nyköping utreder, tar prover, hjälper, ger stöd och kan svara på frågor.

Alla är välkomna att höra av sig till mottagningen.

– För att få komma på utredning behöver vissa kriterier uppfyllas, säger Ulrika Bogne.

Heterosexuella par ska ha försökt att bli gravida i ett år. Vid IVF ska de vara rökfria och den som ska bli gravid ska ha ett BMI på 18–35. Kvinnor ska vara 25–39 år, män får vara äldre.

– Många vet nog inte hur mycket sämre chansen att få barn efter 35 faktiskt är, säger Karin Boyer.

Riktlinjerna är nationella och värden utanför kriterierna kan påverka resultatet, ge risker under graviditet och förlossning. För att få regionfinansierad IVF får par inte ha gemensamma barn.

– I medeltal är det vid varje behandling ungefär 30 procent chans att bli gravid. Men det varierar och beror på patientens förutsättningar, förklarar Åsa Hiller.

– Det lyckas inte alltid, det är tufft. Men för de flesta går det bra, även om vägen är lång, säger Karin Boyer.

undefined
För att få påbörja IVF krävs att personerna uppfyller en del kriterier. Bland annat ska par ha en stabil relation, vara rökfria och vara inom ett visst vikt- och åldersspann. "Det kan vara tuffa diskussioner. Men vi måste prata om det och vi måste ta ansvar ur barnets perspektiv", säger Karin Boyer.
Kort om IVF

IVF är en förkortning av in vitro-fertilisering och är en fertilitetsmetod. Behandlingen går till så, att ett ägg befruktas med en spermie utanför kroppen, vilket bildar ett embryo. Embryot sätts in i livmodern och kan därefter utvecklas till ett barn. IVF kallas också för provrörsbefruktning.

Flera regioner erbjuder sig att bekosta tre försök.

För att göra IVF på regionernas kliniker är maxåldern för kvinnor 39 år och för män är den 55 år. Privata kliniker kan ha andra gränser.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!