Bakom en anonym sidoingång på Ekensbergs vårdcentral finns den nyöppnade sprututbytesmottagningen i Nyköping. Hit kan missbrukare, som injicerar narkotika, komma för att få rent material, bland annat rena sprutor och kanyler.
Sedan tidigare finns en sprututbytesmottagning i Eskilstuna, men denna vid Ekensberg är den första i Nyköping.
Behovet finns, enligt ansvariga på vårdcentralen.
– Man har gjort en uppskattning. I Eskilstuna kommer det mellan fem och 20 personer varje gång de har öppet, och kanske blir det ungefär hälften så många här, säger Sara Forsman Sörberg, vårdenhetschef på Ekensberg.
Syftet med sprutbyten är framför allt att minska blodsmitta. Hepatit B och C hör till de sjukdomar som inte sällan sprids bland missbrukare, men även HIV kan smitta via orena sprutor.
– Om de vill få hjälp att lämna sitt missbruk så kommer vi göra det enkelt för dem att etablera den kontakten, men det är inte vårt huvudfokus, säger Anton Gyllin, sjuksköterska och en av dem som jobbar på mottagningen.
De som kommer till mottagningen provtas regelbundet, och kan därmed också få behandling, om de skulle vara smittade.
Även om sprututbyte inte längre är något nytt i Sverige, tror han att programmet fortfarande kan uppfattas som kontroversiellt och väcka känslor hos somliga. Det kan till exempel finns oro för att det kommer att bli stökigt i anslutning till mottagningen, eller att det sprids mer använda sprutor ute i samhället.
Men erfarenheter från exempelvis Eskilstuna visar snarare på att missbrukarna sköter sig när de besöker mottagningen. Och för att få nya sprutor ska man lämna in sina använda, förklarar Sara Forsman Sörberg.
– Vitsen med att de tar hit sina sprutor är just att de inte ska ligga ute i samhället, säger hon.
Mottagningen har öppet på måndagar mellan 13 och 15.30. Den som vill besöka den får ringa på en klocka. Om personen är på en sprututbytesmottagning för första gången skrivs den in – i ett helt separat journalsystem, som resten av vården inte har tillgång till.
– Det här är en grupp som kanske inte söker vård annars. Tanken är att de ska våga komma hit och få hjälp. VI berättar inte för någon annan, säger Sara Forsman Sörberg.