Här är det fritt fram att odla i stan

De finns ett antal platser i Nyköping där kommunen erbjuder platser för stadsodling. Hittills är det bara Rädda barnen som nappat.

Jenny Kantelius smider planer för odlingssäsongen tillsammans med Nada Iskander, som har en pallkrage med sina barnbarn.

Jenny Kantelius smider planer för odlingssäsongen tillsammans med Nada Iskander, som har en pallkrage med sina barnbarn.

Foto: Jennie Krook

Nyköping2023-04-24 11:55

Sedan några år tillbaka erbjuder kommunen Nyköpingsbor möjligheten att odla på några utvalda platser i stadskärnan.

undefined
På kartan som finns hos Nyköpings kommun är platser utmarkerade där kommunen gärna ser stadsodlingar.

Enligt Pat Radestedt, stadsträdgårdsmästare i Nyköping, är det även fritt fram att komma med förslag på andra platser till kommunen om man vill förgylla stadsbilden med odlingsbäddar och pallkragar. 

– De platser som vi har föreslagit ligger nära ån, och närhet till vatten är en förutsättning för att det ska fungera, säger hon. 

För att kunna anmäla sitt intresse vill kommunen att man är en förening. 

– Några har dragit sig ur på grund av det. Vi har idag bara en stadsodling i Nyköping men den är inne på sitt tredje år. Det är Rädda barnen som har en yta bakom St Anna ner mot ån. Det är ett mycket lyckat projekt, de har verkligen lyft parkområdet som nu inte bara är en slät tråkig gräsmatta längre, säger Pat Radestedt. 

Stadsodlingen består idag av 18 familjer som odlar i varsin pallkrage och Jenny Kantelius, volontär i Rädda barnens lokalförening, säger att det inte behöver vara ett sånt stort projekt att börja odla på allmän mark för de som saknar en egen trädgård.

undefined
Jenny Kantelius smider planer för odlingssäsongen tillsammans med Nada Iskander, som har en pallkrage med sina barnbarn.
undefined
De vanligaste grödorna i stadsodlingen är tomater, gurka, sallad och bönor, enligt Jenny Kantelius, som även hittade jordärtskockor när hon började gräva i jorden.

– Några pallkragar, några vattenkannor att hämta vatten i ån med, redskap kan man ta med sig, säger hon. Hon tillägger att även om det är lätt är det också skönt att ha en förening i ryggen för projektet.

– Det underlättar såklart. Men det finns massa föreningar i Nyköping som lätt kan göra något liknande, det blir ett väldigt trevligt sätt att mötas på. 

Stadsodling i Nyköping

Stadsodlarna får själva stå för all skötsel av ytorna: ogräsrensning, vattning, städning och gräsklippning mellan lådorna.

Odlingarna ska vara ekologiska och tillgängliga för allmänheten. Eventuell skörd tillfaller odlingsföreningen. 

Stadsodlarna skriver avtal med kommunen där man förbinder sig att iordningställa platsen. Man lämnar även en depositionsavgift på 1 000 kronor.

Källa: Nyköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!