– Sviker du oss nu, jag såg att du skulle stänga, utbrister en äldre herre och fyrar av ett skratt.
Danuta Malara promenerar längs Östra Storgatan och det är inte konstigt att hon blir igenkänd. Här har hon verkat under större delen av sitt yrkesliv och sett till att mängder av Nyköpingsbor fått mat i magarna. Men nu är det slut med det.
– Jag hade öppet sista dagen i måndags, 28 november, och sedan hade jag två dagar på mig att städa ur. Jag vet inte riktigt hur det är att vara pensionär än, än så länge känns det bara som att jag har semester, säger hon.
Danuta's café och delikatesser har funnits på Östra Kyrkogatan i 18 år, men nu är det brunt papper i skyltfönstren. Tiden då det gick att fika och äta Danuta Malaras mat här är förbi. De som vill ha lasagne eller crêpes med svamp får söka sig någon annanstans.
Vi har satt oss vid ett av fikaborden inne på Ohlsons brödbod på Östra Storgatan. Att sätta sig på ett kafé och ta det lugnt någon timme innan lunchrusningen är en ny verklighet för Danuta Malara.
– Det värsta är att jag kommer att sakna alla mina gäster. Jag har haft så många stammisar. Nyligen var jag ute och åt lunch på restaurang själv, det har jag ju inte kunnat göra tidigare, när jag själv arbetade med det. Men nu så träffade jag en del av mina gamla gäster, säger hon.
68 år har hon hunnit bli och därmed jobbat på övertid. Innan hon startade eget arbetade hon på pizzeria Fazana (numera Milano) i 20 år i samma stadsdel. Under närmare 40 år har hon alltså sett till att Nyköpingsborna blivit mätta.
Du har redan sagt att du kommer att sakna dina gäster mest av allt. Vad kommer du inte att sakna?
– Det skönaste ska bli att jag slipper vakna så tidigt. Jag brukade vara på jobbet klockan sju på morgonen. Det är ju inte så tidigt som de som har ett bageri, men det ska bli skönt ändå.
Vad äter Nyköpingsborna mest av allt?
– Pastasallad. Det är i alla fall det som varit populärast hos mig. Jag gjorde den med salami, oliver, soltorkade tomater och körsbärstomater, ruccola och fetaost från Polen.
Det är just södra Polen som Danuta ursprungligen kommer ifrån och det blir också den nyblivna pensionärens första projekt efter att ha hunnit landa lite i sitt nya liv. Att åka och hälsa på sin släkt.
Under början av 2023 öppnar Yalla lunchservering och catering i Danutas gamla lokal.