När Ulf Peder Olrog var 13 år gammal fick hans pappa Thorvald jobb som sjukhusets administrative chef eller syssloman som det kallades. I dag hade han varit sjukhusets direktör. Då ingick det även en bostad på Hållstavägen, den vänstra grindstugan och det var där som tonåringen Ulf Peder växte upp.
HUSENS HEMLIGHETER DEL 2: Äldsta bostadshuset har en historia av krig, brott och – prästerskap
Att arkitekten Ernst Stenhammar var inspirerad av slott och herresäten kan man lätt ana. Huvudbyggnadens utformning med de bägge grindstugorna som ramar in entrén till lasarettet påminner mycket om ett slott och gjorde det ännu mer innan husen på Lasarettsvägen byggdes. Nu för tiden huserar bland annat fackförbunden Kommunal, Vision och Vårdförbundet i huset men under 1930-talet kunde man höra svängig musik därifrån.
Som 12-åring började Ulf Peder på Nyköpings läroverk och där hittade han snart andra musikintresserade grabbar och startade en liten mandolinorkester. De gjorde en del framträdanden på föräldramöten i skolan. Han lärde sig tidigt spela piano, mandolin och gitarr och till största delen var han självlärd. I huvudsak spelade han på gehör och hade obefintlig notkunskap.
[fakta nr="1"]
Strax därefter startades bandet "Swinging Boys" med Ulf Peder på piano, Georg "Frigge" Pettersson på saxofon och dragspel, Bertil Rapp spelade gitarr, Leif Ericsson spelade kontrabas och Tore Gullstrand blåste trumpet. Ibland var det familjen Olrogs hem som var repetitionslokal och när de övade på undervåningen flydde resten av familjen till övervåningen. Bandet spelade tillsammans mellan 1935 och 1937 och det blev mycket spelningar på dansbanorna runt omkring Nyköping och genombrottslåten var "Samling vid pumpen".
Det var vid den här tiden som Olrog skaffade sig den lokalkännedom som sedan märktes i hans visor där namn som Björksund, Buskhyttan och Oxelösund dök upp.
Vid 19 års ålder flyttade Ulf Peder för att studera nordiska språk vid Uppsala universitet och bodde på Södermanlands-Nerikes nations vind. Där gjordes många av Olrogs visor och han blev en känd profil inom studentlivet. Den mest kända vissamlingen är Rosenbloms visor och Edvard Rosenblom är Ulf Peders alter ego och huvudperson i många av hans visor.
Även om mycket av hans tid gick åt till musiken så hade han väldigt goda studieresultat. Olrog avlade examen i flera olika ämnen, bland annat i etnologi med sin "Studier i folkets visor", och under den tiden var han också med och grundade Svenskt visarkiv och var arkivets förste chef.
Under sin studietid gifte sig Ulf Peder med Inga Schmidt (1920-2012) och de fick barnen Britt och Bengt.
1964 blev Ulf Peder fast anställd på underhållsavdelningen på Sveriges Radio där han sedan blev programchef. Men han vantrivdes och den allmänna mekaniseringen och datorsamhället gjorde att han mådde allt sämre. Olrog drabbades av en svår depression och dog den 13 februari 1972, två veckor innan han skulle fylla 53 år.
– Ulf Peder Olrog var den som framför allt förde in jazzen i den svenska underhållningsmusiken. Folk blir glada av att höra hans texter och han hade en otrolig förmåga att få ihop one liners. Det är lätt att följa med i musiken, den är trallvänlig, säger Christer Åsberg, Olrogpristagare 1998 för sin medverkan i "Cabaret Olrog".
[fakta nr="2"]
I juli 2011 bildades på Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala "Svenska Olrogsällskapet", i syfte att föra Ulf Peders visskatt vidare. Sällskapet brukar ha fest en gång per termin och spela igenom en stor del av Olrogs alla visor.
Varje år den 27 februari delar Nyköpings kommun tillsammans med Rotaryklubbarna i Nyköping ut Olrogstipendiet. Stipendiet delas ut till någon som främjat bevarandet och hågkomsten av Ulf Peder Olrogs visor och musikaliska verk. Årets jubileumsstipendie är på 50 000 kronor och går till Claes Eriksson (Galenskaparna). Priset delas ut på dagen 100 år efter att Ulf Peder föddes. Bland tidigare stipendiater finns Owe Thörnqvist, Jejja Sundström, Sven-Bertil Taube, Wille Crafoord och lokala Eva Tjörnebo för att nämna några. Själva utdelningen sker på Culturum onsdagen den 27 februari, då det samtidigt blir en jubileumsföreställning där Claes Eriksson och flera andra artister medverkar.
Tack till: Bildgruppen i Nyköping
Källor: SN, Flanören i Nyköping, Nyköpings kommun, Wikipedia, JSONpedia