Här tvingas rektorn spara 5 miljoner – fasta tjänster hotas

Hårda sparkrav väntar skolor runtom i Nyköpings kommun. På Arnö skola tvingas rektor Eva Fältö nu se över antal anställda.

Eva Fältö, rektor för bland annat Arnö skola som kommer främst behöva se över personalkostnader och ökade måltidskostnader.

Eva Fältö, rektor för bland annat Arnö skola som kommer främst behöva se över personalkostnader och ökade måltidskostnader.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-04-23 12:53

Nyheten i korthet

  • Stora besparingar väntas inom skolvärlden i Nyköping, med ett budgetunderskott på 79 miljoner kronor. Arnö skola, som är en av de berörda skolorna, står inför ett sparkrav på 3,2 miljoner.
  • Sparkravet orsakas bland annat av ökade kostnader för måltider och höga personalkostnader. Skolan planerar att se över visstidsanställningar och omorganisera tjänster för personal som går i pension.
  • Rektor Eva Fältö förklarar att skolan behöver planera långsiktigt för att anpassa sig till sparkravet.

Under förra veckan kunde SN berätta att stora besparingar väntas inom skolvärlden i Nyköping. Division utbildning går mot ett budgetunderskott på 79 miljoner kronor och sparkrav för olika skolor har presenterats för kommunstyrelsen.

En av skolorna som påverkas är Arnö skola som består av Herrhagen och Långsätter. Där bedrivs grundskoleverksamhet för elever från förskoleklass upp till årskurs sex för 320 respektive 310 elever. Eva Fältö, som är rektor för skolan, har även ansvar för Tunaberg skola i Buskhyttan och Nävekvarn, samt den anpassade grundskolan på Långsätter.

Totalt har området ett sparkrav på 5,3 miljoner, varav Arnö skola står för 3,2 miljoner. 

De stora utgifterna är ökade måltidskostnader som beror på förhöjda råvarupriser, samt höga personalkostnader.

– Vi kommer att se över visstidsanställningar, och titta på om vi kan återanställa eller inte. Vi kommer även se om vi kan omorganisera de tjänster som går i pension så vi inte behöver anställa nya. En av åtgärderna skulle kunna vara att dra ner på elevassistenter, men det har vi inte landat i ännu, säger hon.

undefined
"Vi tänker klokt och långsiktigt", säger Eva Fältö.

För att ytterligare hålla ner kostnaderna kommer de använda sig av den personal som redan finns på skolan, till områden som behöver pedagoger.

– Ett konkret exempel är att vi vill höja läsförmågan och utveckla biblioteksverksamheten. Då kan man antingen tänka att 'då anställer vi två skolbibliotekarier' eller så tänker man 'vad har vi för pedagoger som brinner för det här, hur kan vi använda dem?', säger hon. 

Sparkravet gäller för år 2024, men Eva Fältö räknar med att förändringen kommer att ta tre år. Hon säger att det blir svårt att anpassa skolan efter ett sparkrav som kommer mitt i terminen, och att de därför behöver planera långsiktigt.

undefined
Skolan vill höja läsförmågan, men tänker inte anställa ny personal. Istället ska de resurser som finns användas.

– Att hämta in ett underskott på fem månader är ganska svårt, därför måste vi titta på vad vi kan göra nästa år för att hämta in underskottet och om vi får ökade intäkter som kan påverka, säger hon. 

Inom den totala summan på 5,3 miljoner kronor står den anpassade grundskolan på Långsätter för ett sparkrav på 1 miljon. Men fördelningen av resurser varierar beroende på vilket behov av omsorg som eleverna på skolan har. 

– Där är det inte säkert att vi kommer att hamna i ett underskott. Beloppet styrs beroende på vilka elever vi får in, så där måste vi tänka på vilka behov de har av omsorg, säger hon.

Karta: Arnö Skola Herrhagen Nyköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!