– Vi har nu ingått ett avtal med Region Sörmland som innebär att vi från första mars kommer ha en heltidsarbetande sjuksköterska på plats. Hon kommer att vara bryggan mellan oss och regionen, berättar Marika.
Dessutom ska de snart bygga en våning till i lokalerna, där ska det göras rum för kontor och mötesrum.
En kartläggning som gjordes 2019 visar att 82 personer i Nyköpings kommun levde i akut hemlöshet. I mars 2020 öppnade härbärget i Grands föredetta lokaler på Brunnsgatan – ett samarbete mellan Eskilstuna Stadsmission och Nyköpings kommun. Där erbjuds sovplats, dusch, rena kläder, mat, socialt umgänge och hjälp att komma vidare ur den akuta boendesituationen.
– Målgruppen är beroende av förtroende. Vi jobbar mycket med att skapa tillit och trygghet, det kan ta tid, säger verksamhetschefen Marika Eklund. Ett viktigt verktyg för detta är att information om verksamheten når ut till målgruppen.
Härbärget har plats för sammanlagt tio personer, åtta män och två kvinnor. Det är uppdelat för att minska oron som kan finnas hos kvinnliga besökare. Insläppet börjar klockan 19 på kvällarna och då är det först till kvar som gäller.
– Vi har haft fullt några gånger, men oftast är det sju eller åtta personer per natt, säger Marika som varit med från start.
Utöver härbärget har de en daglig verksamhet som är öppen för alla på vardagar. Dessutom samarbetar Stadsmissionen med Svenska kyrkan kring verksamheten Matlagret, dit butiker i stan bidrar med funktionellt matsvinn. Var tredje månad har de en uppföljning om hur det går i personernas liv.
– Samarbetet med kommunen går superbra! Vi har tillgång till alla tjänster de har, och kan då agera som en trygghet mellan besökare och kommunen, säger Marika. Hon är även nöjd över det täta samarbetet med polis och väktare, som bidrar till tryggheten i verksamheten.
– En viktig del av verksamheten är de som är volontärer. Att någon ger av sin fritid betyder jättemycket.
Det som saknas är någonstans för hemlösa att befinna sig på dagen under helgerna, då Stadsmissionen har stängt.
– Många av våra besökare gick och värmde sig i väntsalen vid bussterminalen på helgerna. Nu när det är stängt har de svårt att hitta någonstans att vara. En värmestuga skulle behövas, säger Marika.
I nuläget har kommunen inte några planer på en värmestuga. Men det utesluts inte till framtiden.