Upprördhet över hur personal på boende behandlats

Medan den vanliga personalen stängts av – och i vissa fall tvingats sluta – får cheferna vid det hårt kritiserade LSS-boendet jobba kvar.
– Det är oerhört illa, säger Sara Üksik, ordförande i Kommunals sektion Nordost.

Sara Üksik vid Kommunal anser att hennes medlemmar behandlas hårdare än cheferna.

Sara Üksik vid Kommunal anser att hennes medlemmar behandlas hårdare än cheferna.

Foto: Kommunal

Nyköping2024-12-05 01:00

– Det är skillnad på hur Kommunals medlemmar behandlas och hur chefer behandlas. Vi är ändå medarbetare hos samma arbetsgivare, men behandlas olika, säger Sara Üksik. 

SN har i flera artiklar berättat om ett av Nyköpings kommuns LSS-boenden, där flera allvarliga missförhållanden uppdagats. Enligt kommunens egen utredning handlar det bland annat om begränsningsåtgärder och ekonomiska övergrepp. Till exempel ska de boendens mat ha hållits inlåst, eller till synes inlåst.

När bristerna upptäcktes stängdes hela personalstyrkan på boendet av. Sedan dess har några ur personalen blivit uppsagda.

Men de chefer som har varit ansvariga för boendet under den tid som missförhållandena pågått har fått jobba kvar i kommunen, även om det inte jobbar på det granskade boendet.

– Det är chefen som har huvudansvaret för en verksamhet, det är inte vi på golvet, säger en av dem som tidigare jobbat på det aktuella boendet.

undefined
Sara Üksik vid Kommunal anser att hennes medlemmar behandlas hårdare än cheferna.

Hon får medhåll av Sara Üksik.

– Vi anser att det är oerhört illa att det finns chefer, som har varit en del av det här, och som fortfarande är i tjänst, medan man har gjort väldigt kraftiga åtgärder mot Kommunals medlemmar, säger hon.

Den tidigare medarbetaren på boendet anser att arbetsgivaren gått väl hårt åt de anställda. Enligt henne handlar de flesta av de brister som kommit fram snarare om dålig dokumentation, och inte om att man har begått övergrepp mot de boende. Ett elstängsel, som omnämns i kommunens utredning men där utredaren säger att syftet med stängslet varit oklart, ska till exempel ha satts upp som skydd mot vildsvin.

undefined
Enligt kommunens egen utredning har det funnits flera allvarliga brister på boendet. Även chefer pekas ut som ansvariga för det som hänt.

Karin Eklund är chef för kommunens funktionsstödsomsorg. Hon framhåller att den arbetsrättsliga hanteringen fortfarande pågår "på alla nivåer."

– Från arbetsgivarens håll ser vi allvarligt på de brister som har uppkommit, och det som har lett fram till missförhållandena, säger hon.

undefined
Karin Eklund är chef för kommunens funktionsstödsomsorg.

Bristerna sågs som så allvarliga att personalen stängdes av, enligt Karin Eklund.

Sedan dess har kommunen också gjort en utredning enligt lex Sarah. Där pekas även chefers ansvar ut. Bland annat konstaterar utredningen att en av de tidigare cheferna för enheten har saknat relevant utbildning, och att det "saknas tillräcklig kunskap, färdigheter och/eller erfarenheter för att säkerställa att personalen arbetar enligt gällande krav."

Enligt utredningen har det också förekommit "olämpliga uttryck" i skriftliga dokument på boendet, något som tyder på "avsaknad för hur man agerar professionellt" både hos chefer och personal".

Även när det gäller åtstramningsåtgärderna får cheferna kritik i utredningen. Eventuella begränsningar måste dokumenteras noggrant och åtgärderna ska omprövas regelbundet. Att så inte har skett tyder på att "kvalitetskraven inte följs upp av tidigare enhetschefer", enligt utredningen.

Vilka ytterligare arbetsrättsliga åtgärder som eventuellt kommer att vidtas är alltså oklart.

– Då den arbetsrättsliga hanteringen inte är klar så kan jag inte föregå och uttala mig vad det kommer att innebära på samtliga nivåer, säger Karin Eklund.

Från Kommunal är man dock kritisk till hur ärendet skötts, även om allt inte är avslutat än.

– De vi synligt kan se är att personerna är i tjänst, och att Kommunals medlemmar togs ur tjänst direkt, säger Sara Üksik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!