Musikern Johan satte ljudet till Timbuktu i kåkstad

På ett lastbilsflak i Nelson Mandelas Soweto uppträdde Timbuktu och Looptroop. Ljudtekniker var Nyköpingsbon Johan Eriksson, som rest jorden runt med flera hiphopstjärnor och själv stått på scenen som hardcoresångare.

Johan Eriksson, ljudtekniker och sångare i hardcorebandet Victims. Bandet har precis tagit en paus. "De ville fram snabbare än vad jag orkar", säger han om varför bandet ligger på is.

Johan Eriksson, ljudtekniker och sångare i hardcorebandet Victims. Bandet har precis tagit en paus. "De ville fram snabbare än vad jag orkar", säger han om varför bandet ligger på is.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2022-12-03 20:43

– Du märker direkt om du kommer ur ljudbilden. Inte så att det blir tyst men du kommer märka det, säger Johan Eriksson, ljudtekniker från Nyköping.

Han pekar med handen upp mot stolarna i Rovallas a-hall, där en röd laserpunkt syns bland sätena. Thomas Stenström ska uppträda på scenen dagen efter och pricken visar var hans ljudbild slutar. Poängen med att vara lasernoggrann är att använda så lite energi som möjligt – men ändå få ut maximal ljudupplevelse, förklarar Johan Eriksson. 

undefined
Ljudtekniker Johan Eriksson tillsammans med Peter Fredriksson från Nyköpings arenor, före Thomas Stenströms konsert på Rosvalla.

Han har lång erfarenhet av att både spela musik och livemixa ljudet åt andra artister. Bland annat har han varit ljudtekniker åt rapparen Petter. 

En av de mest minnesvärda riggningar Johan Eriksson arbetat med gjordes åt Timbuktu och Looptroop i Sydafrika i Soweto, en förstad till Johannesburg.

Stadsdelen är känd för att den tidigare presidenten Nelson Mandela bodde där innan han blev fängslad.

Sommaren 1976 startade dessutom demonstrationer i Soweto, efter att regimen bestämt att skolundervisning delvis skulle bedrivas på afrikaans. Ungdomar dödades av polisen under demonstrationerna. 12-åriga Hector Pieterson fångades på bild, döendes i armarna på en kamrat.

undefined
1976 tog den sydafrikanska fotografen Sam Nzima en historisk bild, när 12-åriga Hector Pieterson sköts ihjäl av polis vid stora demonstrationer – en brytpunkt för kampen mot apartheid. Idag är Soweto till stora delar en kåkstad.

Soweto och dess levnadsförhållanden har symbolisk betydelse för kampen mot apartheid. Johan Eriksson var där som turnéledare 2004, på en kulturutbytesturné.

– Det var skithäftigt men vi såg också mycket elände. Spelningen var på ett lastbilsflak i kåkstaden, säger han.

Han upplevde att många barn tyckte deras närvaro var intressant och de kom nyfiket fram till dem. När spelningen väl var klar blev det däremot en oväntad stress. De fick veta att runt 18-tiden blir det mörkt och då måste de lämna platsen eftersom alla inte var lika vänligt inställda som arrangörerna, till att de befann sig i Soweto.

– Det kan hända tråkiga saker då, fick vi veta.

De fick snabbt plocka ihop allt och åka ifrån platsen. Bilen Johan Eriksson färdades fick dessutom bensinstopp.

– De som var där för att hjälpa oss fick panik och såg snabbt till att få fram en ny bil.

undefined
Johan Eriksson är sångare i hardcorebandet Victims som turnerat i USA, Mexico och Tyskland, bland annat. Nu har de tagit en paus.

Johan Eriksson är själv musiker och internationellt erkänd inom hardcorescenen som sångare i bandet Victims. Deras mest populära låt "This is the End" har över 300 000 lyssningar på Spotify. Victims har också turnerat runt i världen, bland annat i USA och Mexico.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!