Högåsens vattenverk nere efter elfel

På tisdagseftermiddagen inträffade ett elfel på anläggningen som förser stora delar av Nyköping och Oxelösund med dricksvatten. Under kvällen uppmanas invånarna att spara på vattnet.

Högåsens vattenverk.

Högåsens vattenverk.

Foto:

Nyköping2024-08-07 18:41

Det var vid 15-tiden som elfelet uppstod. Anställda på SSAB fick tidigt information om problemen och personalen uppmanades att hushålla med vattnet i duschar och liknande. Enligt informationen som gick ut på arbetsplatsen hade Högåsens vattenverk utanför Nyköping drabbats av "ett haveri på en transformatorstation".

Men det ska inte vara någon större dramatik bakom händelsen, enligt Karolina Wetterblad som är förbundsdirektör på Nyköping-Oxelösunds Vattenverksförbund.

– Det är en elkabel som vi håller på och lagar. Sådant som vi brottas med hela dagarna, säger hon.

Högåsen förser både Nyköping och OxeIösund med vatten. Bedömningen vid 18-tiden var att detta inte påverkar allmänheten, men strax därefter gick Nyköpings kommun ut med information om att vattentrycket påverkas i centralorterna, samt i Buskhyttan, Sjösa, Vålarö, Vrena, Jönåker och Enstaberga. Invånarna uppmanas att försöka spara på vattnet och helst undvika att duscha eller köra disk- och tvättmaskiner.

Den senaste prognosen från kommunen är att problemet vid Högåsen ska vara åtgärda under onsdagskvällen. Under den tiden som anläggningen har legat nere så kommer kranvattnet från vattentornen i respektive kommun.

När den här typen av problem uppstår går informationen först ut till SSAB.

– De tar ganska mycket vatten och har mycket personal. Alla påverkas av att det tas mycket vatten på ett ställe och vi vill att kommuninvånarna ska ha det – i första hand, säger Karolina Wetterblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!