Havsörn och skräntärna ska skyddas i Strandstuguviken

Förslag på förbud mot exploatering i vattenområdetet vid Strandstuguviken ska skydda fågelarter så som den mäktiga havsörnen och den ovanliga skräntärnan.

Havörnen trivs i Nyköpings skärgård.

Havörnen trivs i Nyköpings skärgård.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Nyköping2022-05-22 06:30

– Du kan lyssna efter skräntärnan. De flyger ibland förbi badstranden när de genomför sina födosök, säger Markus Forsberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Sörmland.

Den udda tärnan är en av flera anledningar till att Länsstyrelsen nu har lagt ett förslag på att utöka det Natura-2000-område som redan finns vid de populära baden på Strandstuguviken, nära Arnö.

Står du vid campingen och tittar ut i vattnet mot den södra sidan ser du bojar i vattnet som markerar dagens fågelskyddsområde. Där är det förbjudet att vistas som privatperson mellan första april och den 30 september, varje år. Nu vill länsstyrelsen utöka fågelskyddet att gälla hela viken, men inte på bekostnad av sommarbad eller vindsurfingaktiviteter.

– Det nya föreslagna området kommer inte ha beträdnadsförbud. Det är mer för att skydda mot exploatering, säger Markus Forsberg.

undefined
Skräntärnan är en mycket ovanlig tärna som ibland fiskar i Strandstuguviken. Nu föreslås den att skyddas ytterligare av Länsstyrelsen.

Andra utpekade områdena är Snäckviken, Stjärnholmsviken samt delar av havsfjärden Örsbaken. Länsstyrelsen vill dessutom gärna se att områdena runt Hävringe och en del av Bråviken får ett större Natura-2000 område.

Natura-2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU som bland annat bygger på EU:s fågeldirektiv.

Fågeldirektivet är i sin tur en del av EU:s naturvårdslagstiftning. Direktivets syfte är att bidra till bevarandet av vilda fåglar. Medlemsländerna ska bland annat peka ut de viktigaste områdena för fåglar som särskilda skyddsområden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!