Havstulpaner har länge varit ett stort problem för båtägare. Till skillnad från alger och musslor, som kan skrapas bort från båtbottnar med relativt enkla medel, är havstulpanen betydligt mer svårbekämpad. Organismen sätter sig fast på båtbottnen och tränger igenom färgskiktet, vilket i sin tur bildar ett tätt kalklager under den förstörda färgytan.
Förekomsten av den här envisa organismen leder sedan till en omfattande miljöförstöring. Den täta påväxten på bottnarna gör till exempel att båtarnas bränsleförbrukning ökar markant, ibland med hela 40 procent, vilket innebär ökade koldioxidutsläpp. Det finns även problematiska miljöaspekter att ta med i beräkningarna vid bekämpningen av havstulpan. Den vanligaste metoden är att blanda bottenfärgen med gift som långsamt släpps ut som ett försvar. Resultatet blir dock att andra marina organismer skadas i processen.
- Sådan miljöpåverkan på havsvattnet kan av miljöskäl i längden inte accepteras, säger Emiliano Pinori, forskare på Institutionen för kemi och molekylärbiologi på Göteborgs universitet.
Han har nu, tillsammans med SP, hittat en ny metod att bekämpa havstulpanen. Upptäckten har visat att man kan innesluta giftet i färgen vilket minimerar utsläppen i havet. Tanken är att man ska använda havstulpanens egen förmåga att tränga in i färgen när de pressar sina kroppsdelar mot bottenytan. Det är då som förgiftningen sätter igång.
- Man kan säga att havstulpanen gräver sin egen grav i färgen, säger Emiliano Pinori.