Havstulpanerna under kontroll i Nyköping

Havstulpaner vill man gärna undvika som båtägare. De entusiaster som SN träffar i hamnen verkar dock ha klarat sig bra från otyget. Men man ska inte luta sig tillbaka för mycket.

NYKÖPING2013-06-25 18:50

- Det finns lika mycket havstulpaner på ostkusten som på västkusten, säger Anna Ehn, webbredaktör på sajten båtmiljö.se som drivs av havs -och vattenmyndigheten och Skärgårdsstiftelsen.

Med sommaren kommer båtarna och tusentals svenskar gör sig redo att avnjuta årstiden på Sveriges vatten, inte minst i Nyköping. Då gäller det att båten har skötts om så att man inte råkar ut för besvärliga hinder.

Havstulpaner - organismen som gärna sätter sig fast på båtbottnen och ökar friktionen mot vattnet - vill man gärna undvika. De ökar bränsleförbrukningen och därmed också förbrukningen av semesterkassan. I hamnen i Nyköping verkar läget än så länge vara lugnt bland båtägarna.

- Havstulpaner förekommer ju mest i saltvatten. Här är det bräckt vatten och då är det inte lika vanligt, säger Tommy Svensson, som precis är färd med att tvätta båtbottnen på sin Rival 22.

Snart är det dags för honom och vännen Stefan Eriksson att tävla i SM för Rival 22 som går av stapeln i Nyköping i dagarna. Och då måste allt vara i toppskick. Lite längre ner på bryggan står Jan Lundvall med familj. Han har också lyckats hålla havstulpanerna borta.

- Vi har behandlat båten med bottenfärg, säger han.

Men även om hotet från havstulpaner för tillfället är lugnt i Nyköping så bör man vara uppmärksam. Anna Ehn, webbredaktör på båtmiljö.se, råder båtägare att hålla regelbunden koll även i brackvatten.

- Havstulpanerna klarar ju inte sötvatten så bra, så visst kan risken vara mindre i bräckt vatten. Man samtidigt så färdas man ju med båten, och förhållandena ser inte likadana ut överallt. Det kan skifta oerhört mycket från hamn till hamn, säger hon.

Enligt länsstyrelsen i Stockholm är det dessutom fastlagt att den havstulpanart som lever i Östersjön klarar utpräglade brackvatten. Så var på er vakt, båtägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om