– Jag har en bra känsla i magen, säger Henrik Boberg när tidningen träffar honom i köket på Nyköpingshus.
Än så länge har han inte börjat laga mat för sin nya arbetsgivare. Men han har sagt upp sig från rollen som köksmästare på den välkända krogen Grodan i Stockholm – och senast till julborden ska han vara i gång.
Det är inför den förändringen som Henrik Boberg har en bra känsla. Han är född och uppvuxen i Oxelösund och Nyköping. Nu ser han fram emot att återvända till rötterna och visa vad han har lärt sig under åren som välrenommerad kock, souschef och köksmästare i huvudstaden.
– Dessutom bor jag och min familj i Oxelösund sedan fyra år tillbaka. När jag börjar jobba i Nyköping blir det betydligt lättare att få ihop familjelivet. Samtidigt får jag en ny spännande utmaning.
Henrik Boberg har aldrig brytt sig om att försöka marknadsföra sitt eget namn och är inte någon kändiskock. Men han har en riktigt tung meritlista.
Nästan direkt efter kockutbildningen lämnade han Nyköping och fick jobb på Vassa eggen, en Stockholmskrog som år efter år har rankats bland topp tio i Sverige.
Efter att par år blev han headhuntad av Operakällaren – och efter ytterligare två år var han den välkända krogens souschef. I uppdraget ingick bland annat att ansvara för mat som skulle serveras i Stockholms slott och under Nobelmiddagen.
– I samband med olika statsbesök hände det att kungen eller drottningen kom in och smakade av såserna. Visst kunde det vara lite pirrigt men de var väldigt vänliga. De var själva lite nervösa, precis som vem som helst skulle vara, berättar Henrik Boberg.
De senaste 15 åren har han jobbat som köksmästare på en annan välkänd krog i huvudstaden, Grodan.
Men nu är det alltså dags för ett helt nytt kapitel. Något som Per Karlsten, krögare på Nyköpingshus, är otroligt tacksam för.
– Efter pandemin har det varit svårt för branschen att hitta riktigt bra personal. När jag nu skulle rekrytera en kock hade jag därför inga stora förväntningar. Då sökte Henrik Boberg jobb här. Det känns helt surrealistiskt, säger han.
Vilken prägel vill du sätta på Nyköpingshus?
– Jag har massor av idéer. Men till en början vill jag lära mig verksamheten här ordentligt och se vilka förväntningar kunderna har, säger Henrik Boberg.
Du går från ett slott till ett annat – lockas du av slott?
– Haha... Nej, det här har inget med slott att göra. Jag är bara väldigt sugen på att arbeta på slottet i Nyköping.