– Det kändes lite extra, eftersom vi vet hur det ligger till med Ryssland och Putin.
Det sa Lovisa Hedberg, en av dem som hörde testet i Nyköping klockan tre på måndagseftermiddagen, då ljudsignalen "hesa Fredrik" testades.
Att varningssystemet med ljud testas en gång i kvartalet är inget nytt. Men världsläget har gjort att det fått mer uppmärksamhet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skrev inför testet på sin hemsida att man "med tanke på omvärldsläget" ville betona att det var just ett test.
För Lena, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, väckte ljudet av sirenerna otäcka minnen, eftersom hon hört liknande larm i skarpt läge i krigets Syrien.
– Det är lite läskigt, faktiskt, sa hon.
I Syrien betydde signalen att det var dags att söka skydd:
– Då gick vi till skyddsrummet, jag och min familj.
Även Lovisa Hedberg, som var tillsammans med sin dotter Stella när sirenerna testades i Nyköping, tänkte på skyddsrum när signalen ljöd.
– Vi tänkte: var är det närmaste skyddsrummet?
Men det som testades på måndagen, med sju sekunder långa signaler följt av 14 sekunders tystnad, är inte en varning för ett luftangrepp, utan betyder "viktigt meddelande till allmänheten", VMA.
Om man hör ett sådant när det inte är ett test, ska man enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB: Gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation, samt lyssna på Sveriges Radio P4, tv, eller titta på text-tv. Det går också att få information på webbplatsen krisinformation.
Varningssystemet vid VMA är ett sätt att snabbt kunna uppmärksamma allmänheten om det hänt något allvarligt som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö. Exempelvis kan en varning sändas ut om det hänt en allvarlig gas- eller kemiolycka.
"Hesa Fredrik" testas den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Signalen för "viktigt meddelande", som är den som testas, är alltså sju sekunder lång med 14 sekunders uppehåll. Den repeteras sex gånger. Signalen för "faran över" är 30 sekunder lång.
Vid flyglarm är ljudet stötvis: två sekunders signal med två sekunders uppehåll.
Det är den kommunala räddningschefen eller räddningsledaren som bestämmer om ett VMA ska sändas ut. Radion brukar sända ut VMA ett 40-tal gånger per år, oftast i samband med brand eller farliga utsläpp, skriver MSB på sin hemsida.