– På senare tid har kommunen stängt av kranvattnet nästan varje kväll. I stället ställer de ut vattentankar. Vi vill veta varför det är så här, säger Åke Jerräng, som bor i Edstorp utanför Råby.
Förutom i Edstorp och Råby råder det vattenbrist även i Stavik. Den 23 juni beslutade kommunen om bevattningsförbud på de tre orterna – som får vatten från andra magasin än stora delar av övriga Nyköping – men trots det räcker inte vattnet.
Åke Jerräng och flera grannar misstänker att vattensystemet i Råbyområdet är underdimensionerat. För knappt 20 år sedan antogs en detaljplan som gjorde det möjligt att bli permanentboende i Edstorp, som tidigare var ett rent sommarstugeområde. Samtidigt har även andra områden anslutits till vattensystemet.
– Vi är ganska säkra på att kommunen inte har dimensionerat vattensystemet efter den här utvecklingen. De har missat det.
Enligt kommunen beror vattenbristen på att uttaget av vatten har varit högt i området under en längre period. Enligt Carl-Åke Andersson (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, kan det hänga ihop med pandemin.
– Många människor har valt att vara i sina sommarstugor i området mer. Det är ingenting att säga om det, men det spelar in, säger han.
De boende i området har även nåtts av andra svar från kommunens tjänstemän, som gått ut på att vattenbristen skulle upphöra om människor bara följde bevattningsförbudet. Det har fått många att ilskna till i grupper på Facebook.
– Det känns som att de försöker skylla ifrån sig, säger Åke Jerräng.
Samtidigt varnar SMHI och SGU för att vattenbrist kan uppstå på fler platser. Under sommaren har temperaturen varit över det normala i stora delar av landet och det har det fallit mindre regn än normalt. Det gör att vattennivåerna nu är låga i många av de stora grundvattenmagasinen, bland annat i Sörmland.
Stora delar av Nyköping får sitt vatten från Högåsens vattenverk, som drivs av Nyköpings och Oxelösunds Vattenverksförbund (NOVF). Där följer man grundvattennivåerna noga. Just nu ser nivåerna bra ut – men det kan förändras.
– Vi fyller på vårt magasin med vatten från sjön Yngaren via infiltration. Därför är vi inte lika känsliga. Men vi måste alla förstå att man ska vara aktsam med dricksvatten. Det är en ändlig resurs, säger Kristina Holmstedt, processingenjör på Högåsen.