Hiba: "Jag fick inte lära mig cykla i Syrien"

Cyklandet ger glädje och frihet. Det menar kvinnorna som samlas varje vecka på Vallarna för att lära sig cykla. "Jag fick inte lära mig cykla i Syrien", säger Hiba Alzaem.

Varje vecka är det cykelundervisning som Nyköpings folkhögskola arrangerar.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-10-03 18:43

– Snyggt! Jättebra!

På Vallarna i Nyköping peppar instruktören Lina Sommevåg kvinnorna som lär sig cykla. Nerför en av backarna på Vallarna cyklar Hiba Alzaem i full fart. Det här är det femte tillfället hon är med. Att cykla innebär en frihet hon inte alltid haft:

– Jag fick inte lära mig cykla eller köra bil i Syrien. Nu här i Sverige har jag körkort, jag cyklar och har lärt mig simma.

undefined
En del av cykelträningen är att öva balans i backarna på Vallarna.

Glädjen är också stor hos de övriga deltagarna:

– Det är svårt, men roligt. Jag vill cykla för att kunna åka och handla till exempel, säger Hoden Isman.

För att lära sig cykla kan man börja träna balans på en balanscykel, förklarar Lina Sommevåg. Hon är ansvarig för cykelundervisningen för vuxna som Nyköpings folkhögskola anordnar. Den plana marken i kombination med gräskullarna på Vallarna är toppen, menar hon.

– Ibland ramlar man och då är det lite mjukt. Sen, när man börjar få kläm på balansen, får man träna på att trampa och det gör man bäst på trehjulingen. Det kan vara väldigt mycket att hålla reda på både balans och att trampa samtidigt.

undefined
Hoden Isman lär sig cykla på Vallarna. Här med Lina Sommevåg från Nyköpings folkhögskola.
undefined
"Jag fick inte lära mig cykla eller köra bil i Syrien. Nu här i Sverige har jag körkort, jag cyklar och har lärt mig simma", säger Hiba Alzaem.

För Ugbad Mahamuud är det viktigt att lära sig cykla för att hon arbetar inom hemtjänsten, säger hon.

– I början var det jättesvårt för jag var rädd, men nu är det lättare. Mina barn cyklar och jag vill cykla med dem. Det är bra för kroppen också att cykla.

Furat Alhussein, från Syrien, hade aldrig cyklat före träningen på Vallarna.

– Kvinnor cyklar bara litegrann i Syrien, det är fler män som cyklar där. Men nu har kvinnorna börjat cykla mer, säger hon.

undefined
"Mina barn cyklar och jag vill cykla med dem", säger Ugbad Mahamuud, till höger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!