Fynd vid arkeologisk utgrävning i centrum

I samband med rörarbeten vid en fastighet i centrala Nyköping har en arkeologisk utgrävning gett spännande fynd. Ben och en skärva från ett tyskt ölglas från sent 1500-tal har hittats.

Rebecka Jonsson är projektledare och jobbar för Uppdrag arkeologi.

Rebecka Jonsson är projektledare och jobbar för Uppdrag arkeologi.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-11-26 11:44

Corem har tagit över två fastigheter på Västra Trädgårdsgatan i centrala Nyköping. Fastigheterna har gemensamt vatten och avlopp som nu ska separeras, och i samband med grävningsarbetet görs en arkeologisk utgrävning på platsen.

– Det här området ligger inom en fornlämning, alltså Nyköpings stadslager som täcker stora delar av centrala Nyköping. Alla fornlämningar är skyddade enligt kulturmiljölagen. Vid markingrepp inom en fornlämning beslutar Länsstyrelsen om det behövs en arkeologisk undersökning, säger Rebecka Jonsson som är projektledare och jobbar för verksamheten Uppdrag arkeologi.

Maskinoperatören Micael Tunsbacka har fått uppdraget av Corem fastigheter att dela på den gemensamma användningen av vatten och avlopp.

– Det blir nytt vatten, avlopp och fjärrvärme, in till de två olika fastigheterna, säger han.

Under utgrävningen har flera fynd hittats.

– Vi har hittat ganska så mycket slaktavfall, rester efter det man har ätit helt enkelt. Det är gris, ko, lamm och get. Och även rester av en gata, det är kullersten med sättsand under och med ränndal som leder bort vatten. Keramik från hushållskärl som grytor och fat och en skärva från Polen, från andra hälften av 1500-talet, säger Rebecka Jonsson.

Hon berättar att efter den stora stadsbranden 1665, då hela Nyköping brann, gjorde man om kvartersindelningarna. Tidigare medeltida kvartersindelningen var krokig med svängda kvarter, men i mitten av 1600-talet var det modernt att göra kvartersindelningen som rutnät.

undefined
Rebecka Jonsson jobbar sig försiktigt fram.

– Vi tror att den här gatan är anlagd efter den nya stadsplanen. I botten har vi funnit en massa gödsel, vi tror att det har varit en djurhägnad eller ett enkelt stall. Kvarteret Gripen byggdes på 1500-talet och det här ligger lite utanför den medeltida stadskärnan. Då kan man tänka sig att de här områdena har använts som betesmark, säger hon.

Micael Tunsbacka tycker att den här typen av grävjobb är lite spännande.

– Man måste ta det väldigt försiktigt, så att man inte förstör någonting, säger han.

Lär du dig någonting om Nyköpings historia?

– Ja, det är intressant när man hittar stenläggningar från 1600-talet, säger han.

Tror du att någon i framtiden kommer att gräva och se dina spår på byggnationer av husgrunder och vägar?

– Ja troligtvis, men det kommer inte att vara lika intressant, säger Micael Tunsbacka och skrattar.

undefined
Rebecka Jonsson är projektledare och jobbar för Uppdrag arkeologi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!