– Det här löser inte allt. Men skyddsjakten bidrar till att skapa bättre förutsättningar för fisken i området, säger David Lundevall, markförvaltare på Nyköpings kommun.
Flera av havsvikarna utanför Nyköping är bra lekplatser för bland annat gös, abborre och gädda. De grunda och trånga vikarna passar fiskens reproduktionsmönster bra.
Problemet är bara att samma förhållanden även passar skarven perfekt. Det är helt enkelt lättare för fåglarna att jaga i grunda och trånga vatten.
Dessutom finns det en stor skarvkoloni i det för fisken så värdefulla området. På Malmgrundet utanför Tjuvholmen häckar 500-550 par, enligt en inventering som gjordes i april 2023.
– Skarvarna tar så mycket fisk att det blir ett problem för fiskföryngringen, säger David Lundevall.
Eftersom en skarv beräknas äta cirka 0,5 kg fisk per dygn innebär det att kolonin på Malmgrundet glufsar i sig ungefär 750 till 1 000 kg fisk varje dag, eller 135 – 180 ton fisk under perioden april till september.
Förutom att det slår mot fiskar som gös, abborre och gädda, drabbas även fisket av lax och öring i Nyköpingsån.
Varje år sätts nämligen fiskyngel ut i ån för att kompensera för de problem som kraftverken orsakar fiskebeståndet. Nu tyder mycket på att en allt större andel av den utsatta fisken blir skarvföda, berättar David Lundevall.
Studier från andra platser i Sverige visar att för några år sedan återkom cirka 30 procent av den utsatta fisken. Nu handlar det om några få procent. Nedgången sammanfaller med skarvens etablering.
Kommunen har nu fått tillstånd till skyddsjakt i två olika områden. Det ena området omfattar Stadsfjärden, Mellanfjärden och Sjösafjärden. Här får 400 fåglar skjutas.
I det andra området – Strandstuvikens fiskefredningsområde – tillåts skyddsjakt på 100 skarvar. I det området ingår även den gäddfabrik som just nu byggs i Snäckviken, och som SN har berättat om tidigare.
Under arbetet med ansökan om skyddsjakt hade kommunen samråd med en rad olika berörda föreningar och organisationer, bland annat föreningen Sörmlands Ornitologer och Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund.
– Vår ansökan blev något av en kompromiss. Å andra sidan känns det bra att den är väl förankrad hos de olika aktörer som är närmast berörda, säger David Lundevall.