Hit kan regionens tjänstemän och politiker flytta

En av Nyköpings mer kända byggnader kan få en ny användning, när regionens tjänstemän och ledande politiker flyttar in i mer anonyma lokaler.

Helena Söderquist, verksamhetsområdeschef för regionservice i Region Sörmland.

Helena Söderquist, verksamhetsområdeschef för regionservice i Region Sörmland.

Foto: Region Sörmland

Nyköping2025-02-20 11:00

Nyheten i korthet

  • Region Sörmland överväger att flytta sina tjänstemän och politiker till lasarettsområdet i Nyköping som en del av sina sparplaner.
  • Flytten skulle innebära att regionen kan säga upp hyrda lokaler och flytta in i egna, vilket kan spara 8,6 miljoner kronor per år.
  • Omlokaliseringen, som kan vara genomförd under 2026, skulle också innebära att regionkansliet kan säljas, vilket Nyköpings kommun har visat intresse för.

Som en del i Region Sörmlands sparplaner ingår att se över sina fastigheter och vilka lokaler man använder.

– Vi har ett politiskt beslut på att vi ska effektivisera vår lokalanvändning, säger Helena Söderquist, verksamhetsområdeschef för regionservice i Region Sörmland.

I dag sitter tjänstemän, administrativ personal och politiker på flera adresser i Nyköping: I regionkansliet vid Repslagaregatan/Brunnsgatan, vid Forsgränd och vid Knipgränd i centrala stan.

I framtiden kan alla komma att samlas på lasarettsområdet, i de lägre byggnader som ligger bakom vårdcentralen Åsidan och psykiatrin och där Hållets äldreboende tidigare låg. Det är i alla fall innebörden i ett förslag, som politikerna i regionstyrelsen ska ta ställning till på sitt nästa möte.

Förslaget innebär inte bara att regionen kan säga upp lokaler man i dag hyr av andra, och i stället flytta in i egna. En flytt skulle också göra det möjligt att sälja regionkansliet, vilket vi tidigare berättat om.

Dessutom kommer tjänstemännen att få tränga ihop sig i mindre lokaler, än vad man sammantaget har i dag.

Detta ska bli möjligt genom "flexibel arbetsplats", som tillåter hemarbete i upp till hälften av arbetstiden. De som väljer att jobba enligt denna modell kommer inte längre att ha en fast arbetsplats på kontoret, utan får ta en ledig plats de dagar man är på plats. Därmed kan det totala antalet arbetsplatser vara färre än antalet medarbetare.

undefined
Regionkansliet kan säljas. I stället får de som jobbar där flytta sina arbetsplatser till lasarettsområdet.

Hemarbete blev vanligt under pandemin och har därefter fortsatt för regionens tjänstemän.

– Men vi har inte ställt om våra administrativa lokaler utifrån att vi är färre på plats, säger Helena Söderquist.

Efter att ha frågat de medarbetare som berörs i en enkät, räknar regionen med att åtminstone 70 procent vill arbeta enligt fleximodellen. De som vill ha en fast arbetsplats, och alltså inte arbeta hemma, ska dock få göra detta.

undefined
Hit, till sjukhusområdet, kan regionens administration, tjänstemän och politiker komma att flytta.

Flytten och minskningen av lokalerna beräknas kunna spara 8,6 miljoner kronor per år. Samtidigt behöver investeringar på 100 miljoner kronor göras i lokalerna på lasarettet.

Till den ekonomiska kalkylen ska också läggas att regionen planerar att sälja regionkansliet, "vita huset". Här har en dialog inletts med Nyköpings kommun. Om kommunen kommer att köpa fastigheten, och i så fall till vilket pris, är dock inte bestämt ännu. Hittills har bara en första kontakt tagits mellan regionen och kommunen i frågan, enligt Helena Söderquist.

Flytten av regionens tjänstemän kan vara genomförd under 2026, förutsatt att nödvändiga politiska beslut fattas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!