Hit ska du ta dig om krisen kommer

I Nyköping pågår just nu ett arbete med att förbereda så kallade trygghetspunkter – platser där du kan få hjälp och stöd om en större samhällskris inträffar. Vi har besökt den största trygghetspunkten – på Rosvalla.

Lars Persson, verksamhetschef på Nyköpings arenor, visar en av hallarna där människor ska kunna få en sovplats vid en kris.

Lars Persson, verksamhetschef på Nyköpings arenor, visar en av hallarna där människor ska kunna få en sovplats vid en kris.

Foto: Sarah Olsson

Nyköping2023-09-30 11:43

Nu pågår den årliga beredskapsveckan, en nationell kampanj av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att uppmärksamma hur man ska tänka och agera vid olika samhällskriser.

Om en kris inträffar är det oftast bäst att stanna i sitt hem och du förväntas också kunna klara dig utan samhällets stöd under sju dagar. Men det kan finnas tillfällen då du kan behöva lämna ditt hem, som vid ett omfattande el- eller värmeavbrott, översvämning, brand eller storm.

Sedan några år tillbaka pågår utbyggnaden av så kallade trygghetspunkter i Sverige. En trygghetspunkt är en mötesplats dit människor kan vända sig vid en sådan större kris. Där ska man till exempel kunna värma sig, äta, få information om vad som hänt, ladda mobilen och övernatta.

I Nyköping finns i dagsläget två trygghetspunkter: Träffen och Rosvalla.

– Tidigare har vi löst det när något inträffat, till exempel genom en samlingsplats i en församlingssal, bygdegård eller kyrka, säger Fredrik Nilsson, säkerhetssamordnare på Nyköpings kommun.

– Nu är det mer strukturerat. Det är väldigt skönt ur ett krisledningsperspektiv, vi vet att om det uppstår ett behov kan vi vända oss till dessa och det finns en organisation för att möta det behovet.

undefined
Fredrik Nilsson, säkerhetssamordnare på Nyköpings kommun, och Lars Persson, verksamhetschef Nyköpings arenor, har tagit fram en organisation för kommunens största trygghetspunkt.

Rosvalla är den just nu största trygghetspunkten i Nyköping, med en kapacitet för att inhysa runt 2 000 personer. Det är bara ett par år sedan Nyköpings arenor fick uppdraget att skapa en organisation för detta. De är nu beredda att ta emot medborgare om något allvarligt skulle inträffa.

Lars Persson, verksamhetschef på Nyköpings arenor, visar den största hallen på Rosvalla. Här skulle det vid behov gå att inhysa hundratals personer.

– Här finns toaletter, omklädningsrum med duschar och en högtalarfunktion för att kunna gå ut med information, förklarar han.

– Vi kan även dra ut läktarna här om man skulle behöva informera många människor. Det ligger också på markplan så att det är enkelt att ta sig in och ut.

Det pågår just nu ett arbete med att ta fram ytterligare tio till femton trygghetspunkter inom Nyköpings kommun. Detta för att fler ska få närmare till en sådan plats och inte nödvändigtvis behöva ta sig till Rosvalla eller Träffen.

På söndag 1 oktober mellan klockan 11 och 15 kan vem som helst komma och besöka multihallen på Rosvalla för att se hur en trygghetspunkt fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!