– I dag var det väldigt tomt i matsalen. Nyheten spreds fort på Facebook, en bild låg uppe och en varning om att inte äta i matsalen. I dag gick alla och åt på pizzerian i stället, säger Jennifer Sadlakowska, som går Handelsprogrammet.
Och det är inte första gången det finns larver i skolmaten.
– För två veckor sedan när jag skulle äta var det larv i broccolin. Jag var jättenära att äta upp den! Jag blev rätt äcklad och sa till, säger Linnea Hurtig som går barn- och fritidsprogrammet.
– Det är ju extra dumt när det rör sig om vegetarisk mat, fortsätter hon.
Hennes klasskompis Nelly Hägglund håller med.
– Det är ju helt sjukt att det hänt inte bara en gång, utan två, säger hon.
Larverna är runt en halv centimeter och beiga. Skolköket drivs av Sodexo, och Kaj Kervinen är platschef.
– Det var fryst broccoli som vi kokat soppa på. När eleverna berättade plockade vi direkt bort soppan och turligt nog hade vi också en potatis och purjolökssoppa som vi kunde servera till eleverna, säger han.
Han beklagar djupt det som hänt, och berättar att en larv skickats på analys.
– Den har skickats till Anticimex för analys, så man ska kunna se vad det är för larv och förhoppningsvis klura ut var den kommer ifrån.
Från och med nu råder broccolistopp på Tessinskolan.
– Vi har tillfälligt stoppat alla inköp vi gör av broccoli i Nyköping. Vi ska se över vad som hänt, jag har pratat med inköpsavdelning och grossister för att försöka få reda på var larverna kommer ifrån.
Han förstår att eleverna tycker det som hänt är obehagligt.
– Det är verkligen väldigt beklagligt. Men samtidigt är det en ovanlig händelse. Vi köper in tonvis med broccoli varje månad, och våra leverantörer har rigorösa kontroller, men broccoli odlas ju i naturen. Det är ytterst ovanligt, men saker kan falla igenom kontrollerna. En broccoli har många skrymslen.