Just nu söker Sörmlandskustens räddningstjänst deltidsbrandmän i Nyköping, Oxelösund, Gnesta, Vrena och Nävekvarn. Tjänsten kallas även räddningspersonal i beredskap och kombineras med en annan fast anställning.
Var tredje vecka har man beredskap och kan då bli inringd på de larm som räddningstjänsten får. Larm kan komma närsomhelst på dygnet och man måste kunna infinna sig på brandstationen på fem till sex i minuter.
SN har gjort delar av det test de sökande kommer få göra. Så här går det till:
Prov 1 – Hög höjd
Vad? Klättra upp 25 meter för brandstege och från korgen dra upp kettlebell i lina.
Syfte: Testa höjdrädsla
Hur kändes det? Mycket utrustning och stora kängor gör att du känner dig ganska otymplig. Höjden är rätt påtaglig med en stege som sticker rätt upp i luften, men selen och de två "hajtänder" du knäpper fast och flyttar efter hand gör att du känner dig säker. Tryggt mottagande av brandman då du kommer upp i korgen och vidunderlig utsikt, men att dra upp en 16 kilos kettlebell från marken var lite för tungt för reportern...
Prov 2 – Klaustrofobitest
Vad? Leta sig fram i ett rökfyllt och mörkt utrymme i rökdykarutrustning. Hitta en docka i mänsklig storlek och dra ut ur lokalen.
Syfte? Testa rädsla för mörker och trånga utrymmen.
Hur kändes det? Det känns först lätt klaustrofobiskt med ansiktsmasken, men väl inne i lokalen blir det fokus på uppgiften: att känna sig fram längs väggarna och hitta den nödställde. En brandman finns också med dig vid din sida hela tiden, även om denne inte hjälper till. Röken känns inte alls då du andas vanlig luft från tuberna genom masken.
Prov 3 - Konditionstest
Vad? Detta är egentligen det första testet och det enda som är obligatoriskt att klara. Arbetsmiljöverkets krav för att få rökdyka är att klara att gå på rullband, med full utrustning (totalvikt 24,5 kilo), i åtta graders lutning under sex minuter i 4,5 kilometer i timmen. I Sörmlandskustens räddningstjänst är hastighetskraven anpassade efter ålder – ju yngre, desto högre hastighet. För SN:s reporter blev det 5,6 kilometer i timmen.
Syfte? Testa syreupptagningsförmåga och muskelstyrka
Hur kändes det? Detta var otroligt ansträngande. Varmt, tungt och flåsigt. Att bära på de tunga tuberna på ryggen är verkligen en extra addering. Det krävs stora kliv och en väluppbyggd kondition för att klara detta. Men en bra utmaning för den som vill ha ett träningsmål!
Sista ansökningdag till att bli deltidsbrandman är den 1 december.