Höggravid tvingad jobba 15 timmar

Flera har sagt upp sig och gravida tvingas jobba övertid. Sjuksköterskorna Therese Alpe och Amanda Ekman älskar sitt jobb men vet inte hur länge de orkar med den tuffa arbetsmiljön på akuten på Nyköpings lasarett.

Nyköping2016-04-08 06:41

Varje dag när de kommer till jobbet är det rivstart som gäller. Sjuksköterskorna Therese Alpe och Amanda Ekman har arbetat som sjuksköterskor på Nyköpings lasarett sedan några år tillbaks. Bägge jobbar treskift på akuten där övertid och underbemanning dominerar arbetsmiljön. Therese som är gravid i sjunde månaden jobbade övertid senast i lördags. Efter sitt dagpass blev hon beordrad att jobba övertid på kvällen, totalt 15 timmars arbetstid.

– Vi förstår ju att det inte sker av ondska utan av det akuta läget men det är ju riktigt illa att det ska behöva ske. Problemet är ju att vi även tillhör en kår som ofta ställer upp, berättar Therese.

Ibland får de arbeta dubbla pass när de ska sköta patienter med svåra sjukdomar och behandlingar. För en tid sedan saknades 270 pass på ett tioveckorsschema. Senast Amanda Ekman jobbade natt var hon den enda sjuksköterskan med 21 patienter.

– Jag hade hjälp av två fantastiska undersköterskor. Men klockan fem på morgonen så måste jag vara alert och pigg, när jag ansvarar för att hänga ut 21 droppställningar med olika mediciner. Dessvärre kan jag inte klona mig.

Det blir en ond spiral när även arbetskamrater blir sjuka av den ständiga stressen de utsätts för.

– Vi har världens roligaste jobb och är en bra arbetsgrupp. Men läget är akut. Vi orkar inte längre! konstaterar bägge.

– I söndagskväll arbetade jag och kunde snabbt konstatera att det fanns 16 vårdplatser men 22-23 patienter. Vi får flytta in dem i rondrum och duschrum ibland, berättar Amanda.

Samtidigt vill bägge understryka att patientsäkerheten är rejält hotad, men personalen gör allt för att hjälpa patienterna efter bästa förmåga. Problemet är att personalen slår knut på sig själva. 22 sjuksystrar har dessutom sagt upp sig under ett år, berättar Therese och Amanda. Anställda kan även få åttatusen kronor mer i lön när de börjar jobba på vårdcentral eller mottagning.

– Medellönen för sjuksköterskorna i Sörmland är ändå hög i jämförelse med övriga delar av landet.  Sjuksköterskors medellön landar här på 30 940 kronor enligt Lönesnurran 2014, säger Vårdförbundets vice ordförande i länet, Marie Stenbäck.

Theresse Alpe och Amanda Ekman känner inte igen lönesumman och menar att specialistsköterskors lön måste ingå i summan.

– En nyutexaminerad sjuksköterska brukar ju gå in med cirka 25 500 kronor i lön. Därefter finns en liten lönetrappa men den är inte så där hög!

Det är även vanligt att sjuksköterskor väljer att jobba deltid. Många gånger för att orka med jobbtempot. Både Therese Alpe och Amanda Ekman avslutar med en vädjan:

– Nu är det upp till de högre makterna att förändra läget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om